Home TEMA DANA NOĆNA MORA BRISELA I ORBANOV KRSTAŠKI POHOD PROTIV EVROPSKOG CARSTVA

NOĆNA MORA BRISELA I ORBANOV KRSTAŠKI POHOD PROTIV EVROPSKOG CARSTVA

121
0
SHARE

Zvonimir Troskot, zastupnik MOST-a u Saboru, kaže da je ono što Orban govori i deo programa njegove stranke.

Ovaj bivši golman hrvatske reprezentacije povodom tačke sedam (Srbiju treba primiti u EU), kaže da to zavisi od ispunjavanja uslova koje će delom postaviti i Hrvatska.

„Uslova poput rešavanja sudbine nestalih osoba, povratka otete imovine, formiranja

zajedničke komisije za utvrđivanje ratne štete, te potrebe da se Hrvatskoj preda sva dokumentacija jugoslovenskih tajnih službi koja se odnosi na Hrvatsku i hrvatske državljane. Sumnjamo da će Plenkovićeva vlada to usloviti”, kaže Troskot.

I predsednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović takođe podržava prvih šest Orbanovih tačaka. Ovaj saborski zastupnik kaže da bi voleo i da premijer Plenković objavi sličan spisak zahteva prema EU: „Mene ne čudi Orbanov stav, nego naših državnika, koji nemaju nikakvih primedbi na ulazak Srbije u EU. Stav Suverenista je da Srbija ne može u EU sve dok se ne reše pitanja nestalih, dok Srbija ne prizna da je izvršila agresiju na Hrvatsku, a onda sledi i pitanje ratne odštete.”

Reagovao je i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, koji kaže da su saglasni s Orbanovim stavovima, a posebno šestom tačkom koja se odnosi na evropski parlament.

„Što se tiče sedme tačke, Domovinski pokret nema načelno ništa protiv ulaska Srbije u EU jednog dana. Međutim, Vučićeva retorika i potezi vrlo su štetni za Hrvatsku. Ne pokazuju dobru volju. Za razliku od Mađarske, mi sa Srbijom imamo još nerešenih pitanja. A to ne isključuje ni plaćanje odštete nevinim žrtvama ili zatočenicima”, poručuje Bartulica.

Sedam tačaka premijera Orbana „O budućnosti EU”

1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo „ne” evropskom carstvu.

2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja „sve tešnje povezane unije između naroda Evrope”.

3. Odluke neka donesu izabrane vođe, a ne međunarodne NVO! Kažemo „ne” autsorsingu vladavine prava.

4. Snagu evropske integracije daju zajednički privredni uspesi. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

5. Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se kao slepa ulica: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.

(politika.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here