Home TEMA DANA NEVIĐENA POJAVA ZASTRAŠILA GRAĐANE: ISTOČNU SRBIJU PREKRIO CRNI PRAH

NEVIĐENA POJAVA ZASTRAŠILA GRAĐANE: ISTOČNU SRBIJU PREKRIO CRNI PRAH

1173
0
SHARE

Crni prah prekrio je prošle nedelje centar Smedereva i okolna naselja u Šumadiji i uznemirio građane koji traže hitnu reakciju države, jer smatraju da su životno ugroženi.

Otkriveno je da misteriozni prah dolazi iz Železare, koja je u proizvodnju ubacila novu rudu siderit, nedavno uvezenu iz Turske.

Crni prah padao je na Smederevo u sredu tokom cele noći. Prekrio je kuće, dvorišta i useve. Snimak ove neobične pojave objavilo je udruženje građana “Pokret Tvrđava”, koje zahteva hitnu reakciju Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali i Tužilaštva, uz objašnjenje da je reč o brutalnom ugrožavanju života ljudi.

Aktivista udruženja Nikola Krstić za Sputnjik objašnjava da stanovnici Smedereva godinama imaju probleme sa crvenom prašinom koja pada po gradu, a crni prah ih je jako uznemirio, jer ga vide prvi put.

“Kompletan reon oko železare, četiri sela, naselja i centar grada koji je pet kilometara od nje, bio je prekriven crnim prahom. Ne znamo šta je, pretpostavljamo da je čelična ili rudna prašina. Kad se pređe rukom, ne može da se skine, ne može ni sapunom da se očisti”, pričai uznemireni Krstić.

Udruženje se već sledećeg jutra obratilo Ministarstvu za zaštitu životne sredine, koje ih je uputilo na republičku inspekciju. Kontaktirali su inspektora koji je izašao na teren i fotoigrafisao crnu prašinu. Još nismo dobili zvanično objašnjenje o čemu se radi, a pokušali smo da kontaktiramo i rukovodstvo železare, kaže Krstić.

“Što se tiče menandžmenta fabrike, vrlo teško se dolazi do njih, do bilo kakve informacije, prosto, nailazimo na zid. Imali smo samo jedan sastanak u Agenciji za zaštitu životne sredine, bio je konstruktivan, dali su neka obećanja, međutim, ništa nisu ispunili“, kaže sagovornik Sputnjika.

Ovo nije prvi put da udruženje “Pokret Tvrđava” skreće pažnju nadležnih na ekološke probleme u gradu u kome je smešten kineki gigant.

Jednom prilikom su i blokirali su železaru, odnosno put i prugu, da bi skrenuli pažnju na, kako kažu, ogromne razmere zagađenja, ali i na šljaku koju fabrika neadekvatno skladišti po selima u okolini.

Siderit iz Turske je “krivac”

Šta je uzrok padanja crnog praha po Smederevu u nadležnom ministarstvu nismo uspeli da saznamo. Međutim, kako su Sputnjiku nezvanično rekli zaposleni u Železari Smederevo, u proces proizvodnje ubačena je nova ruda nedavno uvezena iz Turske, siderit.

Reč je o rudi koja se inače na mnogim mestima u svetu koristi u proizvodnji železa.

U međuvremenu se oglasila i železara koja tvrdi da je 24. jula počela upotreba algorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene.

Zbog toga su, kako ističu, propisane nove mere prevencije za suzbijanje prašine, poput pojačane kontrole pretovara, kao i dodatno kvašenje pri rukovanju.

„Te mere su pokazale rezultat, ali se te noći dogodio incident usled pada pritiska i vetra, kada je došlo do širenja prizemne prašine ka najbližim kućama“, tvrde u železari i dodaju da će se istovar sporne rude ubuduće obavljati samo tokom dana, kako bi se bolje pratili meteorološki uslovi.

Ipak, železari je za sada tokom noći i napismeno zabranjeno korišćenje ove rude, koja je na granici prošla trijažu i dobila neophodne sertifikate.

Studije o proceni uticaja na životnu sredinu ne propisuju koja ruda može da se koristi u ovakvim fabrikama u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here