Home TEMA DANA NEVEROVATAN ZAOKRET NA KOSOVU: SRUŠEN DIJALOG, SVE SE VRAĆA NA POČETAK- KO...

NEVEROVATAN ZAOKRET NA KOSOVU: SRUŠEN DIJALOG, SVE SE VRAĆA NA POČETAK- KO STOJI IZA OVOG?

459
0
SHARE

„Mislim da je ovo samo pokušaj EU da se, eto, pokaže da dijalog postoji iako njega suštinski nema,“ smatra Đukanović.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje napominje da je sam dijalog potreba, kao i da su toga su svesni svi od istoka do zapada, jer je to jedini put da se dođe do rešenja.

„Ovo što EU pokušavaju svodi se na navijanje za Prištinu i jedino što ih sprečava da budu još pristrasniji je činjenica da EU nije jedinstvena po pitanju tzv nezavisnog Kosova,“ uveren je Deđanski.

Po njegovim rečima, šta god da nam se sprema na tim pregovorima, ako ih bude, Srbija na njih mora da ode i ne sme da ih ignoriše, jer bi se krivica za neuspeh u tom slučaju svalila na nas.

Srbija mora u Brisel

„Jedino što u tim razgovorima mi treba da se držimo međunarodnog prava i obaveza. Znači, ako smo već razgovarali pod okriljem EU i potpisali Briselski sporazum, moramo da insistiramo kao i do sada da se obaveze koje je Priština preuzela tim sporazumom ispune.

Iluzorno je i donekle glupo pričati ponovo pod okriljem EU o daljim temama ako nije ispunjeno ni ono što je već dogovoreno. Jer onda ne bi bilo garancije i da svaki sledeći dogovor neće biti ponovo prekršen,“ objašnjava Deđanski.

Mi nećemo pričati o priznanju Kosova jer je naš stav opštepoznat, dodaje on, i nije naš problem kako će EU to da objasni Kurtiju

„Mi hoćemo kompromis i to hoće i Amerika i EU. Nije naš problem kako će i na koji način da privole Kurtija na dijalog. Naše je da se ponašamo u skladu sa sporazumom koji je potpisan i čiji je garant EU,“ zaključuje Deđanski.

Kurti slagao i Lajčaka

Lajčak je još ranije rekao da je od Kurtija dobio obećanje da će doći u Brisel na pregovore, nedelju dve pošto se konstituišu institucije u Prištini. Posrednik EU je istakao i da je sa Kurtijem ugovorio još jedan sastanak po formiranju institucija na kome bi trebalo da se razgovara i o tome kako će taj proces da se nastavi i u kojoj formi.

(Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here