Home TEMA DANA NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: NAJVEĆE RAZMEŠTANJE RUSKE VOJSKE NA UKRAJINSKIM GRANICAMA IKADA-...

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: NAJVEĆE RAZMEŠTANJE RUSKE VOJSKE NA UKRAJINSKIM GRANICAMA IKADA- 150.000 VOJNIKA SPREMNO!

549
0
SHARE

Sjedinjene Države ponovile su svoju zabrinutost zbog vojnih manevara Rusije duž njene granice sa Ukrajinom.

SAD optužuju da je Moskva sada grupisala više trupa u tom području nego kada je napala i zauzela Krim pre sedam godina.

“Svakako je veće od toga”, rekao je novinarima u ponedeljak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi, nazivajući kontinuirano gomilanje ruskih snaga “veoma ozbiljno zabrnjavajućim”.

“Generalno, nastavili smo da vidimo da se ovo grupisanje povećava”, rekao je. “Svakako smo čuli kako Rusi izjavljuju da se ovde radi o obuci. Nije nam potpuno jasno da je upravo to svrha.”

Tvrdnja Pentagona predstavlja malu promenu u odnosu na prethodne izjave, kada je nagomilavanje ruskih trupa kategorizovao samo kao najveće od invazije na Krim 2014. godine i usledila je nakon sličnih obaveštajnih procene zvaničnika Evropske unije, koji su tvrdili da se u tom području sada nalazi više od 150.000 ruskih vojnika.

“To je najveće vojno razmeštanje ruske vojske na ukrajinskim granicama ikada”, izjavio je ranije u ponedeljak šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

“Rizik od dalje eskalacije je očigledan“, dodao je Borelj optuživši Rusiju za “razmeštanje bolnica za kampanju” i sve vrste ratnih aktivnosti u regionu.

Prošle nedelje, vazduhoplovni general Tod Volters, najviši američki vojni zapovednik za Evropu, rekao je američkim zakonodavcima da se čini da je aktivnost duž ruskih linija snabdevanja “opala”, nazivajući rizik od ruskog upada u narednih nedelju i po dana “malim do srednjim”.

SAD i njihovi zapadni saveznici, međutim, i dalje pozivaju Rusiju da “prestane sa svojim provokacijama” i da deeskalira situaciju.

Oni su takođe bili kritični prema ruskim planovima da kasnije ovog meseca ograniče pristup Crnom moru i Kerčkom moreuzu, dok Kremlj kao razlog navodi vojne vežbe koje su u toku.

Kao odgovor, SAD su potez Moskve nazvale “samo najnovijim primerom” agresije Kremlja i rekle da će nastaviti da operišu ratnim brodovima u Crnom moru kako smatraju da je potrebno.

Sandej tajms, pozivajući se na britanske pomorske izvore, izvestio je da Britanija planira da pošalje dva plovila u Crno more negde sledećeg meseca.

(glas amerike)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here