Home TEMA DANA NEMAČKI POLITIKOLOG: SVETSKI DOGAĐAJI SU SE UBRZALI KAO PRED “DRUGI SVETSKI RAT”

NEMAČKI POLITIKOLOG: SVETSKI DOGAĐAJI SU SE UBRZALI KAO PRED “DRUGI SVETSKI RAT”

664
0
SHARE

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da trenutna globalna kriza sa kojom se suočava međunarodna zajednica vrlo podseća na događaje koji su se dogodili 1939. godine pred sam svetski rat.

Trenutno su svetske sile primorane da se suoče sa nekoliko nevolja odjednom: pandemija koronavirusa i teška ekonomska situacija.

Neke zemlje se uspešnije suočavaju sa bolešću, što im omogućava da otkažu karantinske mere i obnove poslovne procese. Međutim, postoje oni koji ne mogu da prebrode epidemiju, što povećava broj zaraženih ljudi.

Same Sjedinjene Države se suočavaju sa tešim vremenima. Virus COVID-19, masovni protesti koji su prerasli u rasne nerede, očigledna recesija u ekonomiji, zbog čega su desetine miliona ljudi ostali bez posla. Većina stručnjaka je saglasna da su se Sjedinjene Države suočile sa velikom depresijom 2.0 .

Aleksandar Rar veruje da se u svetu već nagomilao veliki broj različitih sukoba, a koronavirusna pandemija ih je još više ojačala. Stoga ne čudi što je savremeni svet, formiran na liberalnim modelima, ipak u „kvaru“. Svet se kreće ka prelazu iz unipolarnog ka multipolarnog.

Slična situacija se razvila nakon potpisivanja Versajskog mirovnog ugovora, podsetio je stručnjak. Tada su Engleska i Francuska uspele da formiraju povoljan svetski poredak za njih, koji je trajao manje od 20 godina i na kraju doveo do Drugog svetskog rata.

Značajno je da se danas događaji odvijaju tako brzo kao i kasnih 30-ih godina prošlog veka. I zato je opcija novog globalnog sukoba vrlo verovatna. Međutim, politikolog se ne slaže sa takvim stanjem stvari.

“Mislim da neće biti Trećeg svetskog rata, ali da je uočljiva kriza kao 1939. To je vidljivo golim okom”, rekao je Rar i dodao da bi trenutna generacija trebalo da nauči lekcije iz prošosti i spreči razvoj tih tragičnih događaja.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here