Home TEMA DANA NEMAČKI ANALITIČAR: NEREDI I BUNT NARODA U EVROPI TEK POČINJU- NEMOJTE SE...

NEMAČKI ANALITIČAR: NEREDI I BUNT NARODA U EVROPI TEK POČINJU- NEMOJTE SE NIČEM DOBROM NADATI

1067
0
SHARE

Masovni protesti protiv policijskog bezakonja počeli su u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Holandiji, ali to za sada evropski mejnstrim mediji kriju i ne izveštavaju.

Nemački politikolog Aleksandar Rar izrazio je mišljenje da je u Evropi sve tek na samom početku i da trend organizovanih protesta postepeno raste.

Za razliku od Sjedinjenih Država, u evropskim državama nasilje od strane policijskih službenika može se izazvati samo sa stvarnim nemirima, tokom kojih „demonstranti“ razbijaju i pljačkaju prodavnice i pale ljude.

U ovom slučaju pogrešno je reći da su takve situacije isključivo američki problem.

Povremeno se slične stvari dešavaju i u Evropi. Upečatljiv primer je nastup „žutih prsluka“ u Francuskoj. Slične stvari su se desile u Ukrajini, 2013-2014. U budućnosti bi trenutni protesti u SAD-u i EU mogli dovesti do ponavljanja ukrajinskog Majdana, napomenuo je politikolog.

Istovremeno, razlozi protesta u Sjedinjenim Državama, kao i u nekim gradovima EU, prouzrokovani su ne toliko smrću crnca, a kao rezultat neopravdano brutalnih postupaka

policajaca, koliko teškom ekonomskom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa, veruje stručnjak.

Smrt Džordža Flojda delovala je samo kao katalizator. Ništa manju ulogu imali su i mediji koji svojim objavama i emisijama teraju ljude da se pridruže protestima.

„Mislim da će nakon Britanije, Holandije i Francuske, sledeća tačka u kojoj će izbiti protesti biti Italija. Ova zemlja je najviše patila od krize i među prvima je primila migrante na svojoj teritoriji“, rekao je Rar.

Što se tiče Nemačke, vlasti ove evropske zemlje preduzimaju neviđene mere kako bi smanjile nivo napetosti u društvu. Ipak, ni to nije sprečilo građane Nemačke da sprovedu nekoliko demonstracija. Rezimirajući, politikolog je dodao da u Evropi sve tek počinje.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here