Home TEMA DANA NEMAČKA PRIVREDA PROPADA, RUSIJA MOŽE DA JE IZVUČE, ALI SE TO NEĆE...

NEMAČKA PRIVREDA PROPADA, RUSIJA MOŽE DA JE IZVUČE, ALI SE TO NEĆE DOGODITI- EVO ZBOG ČEGA

1202
0
SHARE

 Član međunarodnog komiteta Bundestaga Valdemar Gert smatra da će Nemačkoj kad prođe kriza zbog koronavirusa, biti neophodno da opet izađe na rusko tržište i nađe mogućnost za trgovinu i saradnju.

On dalje tvrdi da samo Rusija može da  spase nemačku i evropsku ekonomiju kroz saradnju sa drugim regionalnim tržištima.

Ako koronavirus nastavi da uništava nemačku ekonomiju, a situacija u Rusiji ostane stabilna,  ne možemo isključiti mogućnost da će nemačka vlada zatraži ukidanje sankcija Rusiji, kaže Gert, objašnjavajući svoj stav da u nevolji države moraju da pomažu jedna drugoj.

Nemačka privreda trpi gubitke

Nemačka bi trebalo da preispita odnose sa Moskvom i ukine neproduktivne sankcije protiv Rusije zbog situacije sa koronavirusom, kaže Gert dodajući da ne treba zaboraviti da će EU pogoditi ozbiljna ekonomska kriza, pa bi obnavljanje trgovine sa Rusijom imalo blagotvorne efekte na evropsku ekonomiju.

„Koronavirus je značajno pogodio ekonomiju Nemačke kao zemlje izvoznice, zbog čega se kancelarka nalazi pod pritiskom industrije, koja trpi gubitke u vezi sa koronavirusom i gubicima na tržištu“, rekla je Ljudmila Varabjova, rukovodilac Centra za evropska istraživanja.

S druge strane, Aleksandra Rar ističe da se za ukidanje sankcija trenutno zalažu samo opozicione partije. Valdemar Gert je član „Alternative za Nemačku“, opozicione partije koja nema nikakvu vlast, a za ukidanje sankcija se delimično zalaže i „Levica“, koja se takođe nalazi u opoziciji.

Nemačka zavisi od konsenzusa unutar EU, unutar koje postoje i takve zemlje kao što su Poljska i Litvanija, koje se zalažu za pooštrenje sankcija, pa ne postoje političke mogućnosti da se sankcije ukinu.

Osim toga Nemačka je u eri Merkelove postala negativno nastrojena prema Moskvi, pa je za vreme njene vladavine počelo da se govori o Rusiji kao o protivniku EU i Nemačke.

Merkelova i dalje sprovodi prema Rusiji politiku Obamine duboke države

„Odnosi između Rusije i Nemačke su se u eri Angele Merkel nalazili pod uticajem politike predsednika Obame, kome u stvari pripada inicijativa za uvođenje sankcija Rusiji.

Nju su nazivali evropskim Obamom, a sledeći njega, ona je nastavila da sprovodi strategiju primata politike nad ekonomskim razlozima i argumentima“, rekla je Varabjova.

Član Saveta Federacije Aleksej Puškov ističe da je ovu ideju teško realizovati zbog stava nemačke kancelarke Angele Merkel da je pitanje sankcija usko povezano sa situacijom u Donbasu.

Prema mišljenju ruskih eksperata, ovakve inicijative se redovno pojavljuju. Ako govorimo o koronavirusu, epidemiološka situacija u Rusiji je mnogo povoljnija nego u Evropi.

Moguće je da se rađaju ideje da Rusija poseduje pouzdana sredstva za prevenciju, koje bi mogla da podeli sa Evropom, otuda se i javljaju ideje o neophodnosti saradnje na obostranu korist.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here