Home TEMA DANA NEMAČKA NA IVICI POBUNE: PRIVREDNICI PUNI BESA ZBOG KORONA MERA

NEMAČKA NA IVICI POBUNE: PRIVREDNICI PUNI BESA ZBOG KORONA MERA

731
0
SHARE

Nejasno, nelogično – a možda i nezakonito i protivustavno

No glavna kritika privrede nisu novi praznici, nego sveukupan koncept: sve više preduzeća sama sprovode testiranje svojih zaposlenih, iako je čitav taj postupak na dobrovoljnoj osnovi.

Ali tu se pojavljuju još dva, podjednako velika problema: prvi je što firme naravno nemaju mogućnosti da ukinu neka od ograničenja koje je proglasila vlada, a drugi se tiče samih zaposlenih.

Tu poslodavac savim očigledno zadire u lične i poverljive podatke svojih zaposlenih – da li su ili nisu bili u kontaktu s virusom – a zaposleni nije u stanju da odbije takav test ako želi i dalje da radi. Ništa od toga nije regulisano nekim pravnim propisima i zakonima.

A tu je i zaključak kancelarke i pokrajinskih premijera o jednom sasvim posebnom “poslodavcu”: crkvi. Odlučeno je da vernicima bude zabranjeno da lično prisustvuju na misi, što je razbesnelo i nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera.

Teoretski, crkve spadaju u nadležnost njegovog ministarstva, ali on nije bio ni informisan da se tako nešto sprema. Zato je upozorio da su mnoge crkve učinile sve kako bi sprečile mogućnost zaraze, a i dodao da ga je “stvarno zaprepastilo da baš stranke koje imaju ’h’ u svom nazivu (hrišćanske) su tako lake u zabrani božijih službi. I to čak na Uskrs”, izjavio je Zehofer za tabloid “Bild”.

(dojče vele)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here