Home TEMA DANA „MORAM DA VAS RAZOČARAM- EVO ŠTA ĆESE DOGODITI SA SNS-om, POSLE SUKOBA...

„MORAM DA VAS RAZOČARAM- EVO ŠTA ĆESE DOGODITI SA SNS-om, POSLE SUKOBA SA STEFANOVIĆEM!“

676
0
SHARE

Znam da mnogi misle da se to „nas ne tiče“. Ali moram reći: Ova vrsta (karikaturalno) staljinističke medijsko-političke kampanje koja se sada upražnjava na Stefanoviću (a prethodno na Nikoliću i opoziciji) prava je slika i prilika stanja stvari i svesti u Srbiji. I tiče se svih nas.

Ne sećam se kampanja protiv Milovana Đilasa i Rankovića. Ali vrlo dobro pamtim horske reakcije povodom Titovog “Pisma”, štancovana saopštenja svih mogućih mesnih zajednica i boračkih organizacija povodom predstave “Golubnjača”, kao i naručene skupove podrške Miloševiću posle Osme sednice.

Naravno, sve su to različiti slučajevi i ne mislim da izjednačavam različite priče i junake – uostalom, rekoh već da je ovde u pitanju farsa i karikatura. Ali retorika, tehnika i „tehnologija“ su u osnovi iste.

Zato ne mogu sada mirno da gledam povampirenje tog totalitarnog duha i manira. I naravno da to, tj. moja reakcija nema veze sa Stefanovićem ili bilo kojim konkretnim povodom, već zgranutošću nad aktuelnim iskorakom u najmračnije autoritarne aspekte naše političke prošlosti. (I naravno da to treba i mora da nas se itekako tiče.)

Iz dana u dan, desetine opštinskih odbora SNS-a „raspravlja“ i u centralu šalje identično saopštenje o jednoglasnom zaključku da Nebojša Stefanović „zbog prisluškivanja predsednika Vučića“ treba da bude smenjen da svih partijskih i državnih funkcija.

A režimski mediji ta identična saopštenja svakodnevno prenose kao udarnu vest. (Tek povremeno se, valjda da bi stvar delovala „demokratskije“ i „spontanije“, a malo i kao neka vrsta „žutog kartona“ i opomene pojedincima, provuče još poneko ime.)

Pri čemu niko ni javnosti, ni tužilaštvu, a zasigurno ni opštinskim odborima SNS-a, nije dostavio bilo kakav dokaz ili materijal o toj Stefanovićevoj, navodnoj, krivici. A upućeni tvrde da i neće, s obzirom da, zapravo, nikakvog nezakonitog prisluškivanja nije ni bilo.

A šta će biti sada? Hoće li GA ovo sa Stefanovićem oslabiti – i koliko? Ne bih da vas razočaram. Ali podsetio bih samo da Broz nije ništa „oslabio“ nakon likvidacije Aleksandra Rankovića. (Naprotiv. njegov kult ličnosti je tek nakon toga krenuo da se strelovito ubrzava, da bi u sledećoj deceniji poprimio najdekadentnije oblike.) Nije Milošević oslabio posle „Osme sednice“ i brutalne eliminacije iz političkog života Ivana Stambolića. Nije ni Vučić oslabio nakon ritualnog političkog „ubistva“ Tomislava Nikolića.

Dakle, neće biti nikakvog – bar ne direktnog – slabljenja i osipanja, a pogotovo ne nekog „sukoba“, „rascepa“ i „raskola“. To je, čak i nezavisno od ličnosti i karaktera i glavnih junaka, naprosto nezamislivo u poretku kakav je Aleksandar Vučić uspostavio u SNS-u. I kakav postoji u, manje-više, svim tvorevinama sličnog tipa.

Nije se svojevremeno pobunio čak ni Nikolićev sin. Nisu se, čak ni u sudnici ni pred streljačkim vodom, pobunili ni prekaljeni revolucionari i žrtve staljinističkih („moskovskih“) procesa. I svakako je bilo apsurdno očekivati pobunu od „Nebojše iz Beograda“, koji zasigurno nije ni Milovan Đilas, ni Aleksandar Ranković, ni Dobrica Ćosić (a još manje Nikolaj Buharin ili maršal Tuhačevski).

Pri čemu, ponavljam, ne radi se samo o razlici u ličnim kvalitetima, već prvenstveno o tome da ni Stefanović ni Vučić – kao ni većina njihovih političkih oponenata – nemaju

veru, ideju ili ideologiju zbog koje bi bili spremni da umru, ili makar da se ozbiljno sukobe i pobune, uz rizik da ostanu bez svega. Zato ova aktuelna srpska politička drama i ima bljutavi ukus farse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here