Home TEMA DANA MISLITE DA LUKAŠENKA NISU SVRGLI SA VLASTI JER GA JE RUSIJA ZAŠTITILA?...

MISLITE DA LUKAŠENKA NISU SVRGLI SA VLASTI JER GA JE RUSIJA ZAŠTITILA? GREŠKA- POSTOJI MOĆNA SILA NAJVEĆA U EVROPI, U SAMOJ BELORUSIJI, KOJA SE NIJE POBUNILA!

841
0
SHARE

Mislite da Lukašenka nisu svrgli sa vlasti jer ga je Rusija zaštitila? Greška. Lukašenko je ostao jer se jedna sila nije pobunila.

Ono što se u Srbiji ne zna, a u Evropi krije je da Belorusija ima silu mladih ljudi najjaču u Evropi koja zarađuje za državu koliko i cela Rusija od oružja.

Danas je Aleksandar Vučić konačno izašao sa izjavom da će se rešiti status srpskih frilensera kojih ima po nekim procenama 160.000. Da li je Vučić shvatio to što Lukašenko već zna?

Lukašenko, stari iskusni vuk je to odavno prepoznao i napravio ono što Evropa nema.

O čemu se tu ustvari radi pročitajte u daljem tekstu:

Belorusija, sa jakom državom i snažnim liderom, oličenje je uspeha u poređenju sa siromašnom Ukrajinom, koju su u suštini opljačkali strani i domaći oligarsi

Poznatija kao “poslednja evropska diktatura “, Belorusija ima tajnu. U poslednjoj deceniji procvetala je industrija visoke tehnologije koja je, prošle godine donela gotovo 15 milijardi dolara – koliko Rusija zarađuje od izvoza oružja.

U zemlji koja je poznatija po proizvodnji traktora, gigantskih kamiona za rudarstvo i legendarnog „Minsk frižidera“, koji se koristi širom bivšeg Sovjetskog Saveza, visoko-tehnološki park na obroncima prestonice doživeo je zapanjujući uspeh.

Kombinacija jake naučne prvrženosti u obrazovnom sistemu, nekoliko veoma efikasnih preduzetnika, geografskog položaja pogodnog za kupce u SAD-u, Evropi i Aziji, kao i čvrste vladine podrške za promociju sektora, pretvorili su Belorusiju u fabriku softvera koja snabdeva najveće svetske kompanije širom sveta. A kako je u planu izgradnja novih tehnoloških parkova širom zemlje,  nema znakova da se rast industrije usporava.

„U monetarnom smislu izvoz visokotehnoloških proizvoda procenjuje se na gotovo 15 milijardi dolara (u 2019. godini), a samo povećanje informacionog i komunikacionog sektora iznosi oko 0,5 milijardi dolara“, izjavio je Aleksandr Šumilin, predsednik beloruskog državnog Komiteta za nauku i tehnologiju na konferenciji za štampu u Minsku krajem januara, dodajući da potražnja za beloruskim visoko-tehnološkim proizvodima i dalje raste.

„Naša tehnološka rešenja izazivaju veliko interesovanje u inostranstvu, rekao je on,„ strane kompanije su spremne da ih kupe“.

U 2019. godini visoko-tehnološki i naučni proizvodi činili su 35,6 odsto ukupnog izvoza Belorusije, što je 2,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prenela je beloruska novinska agencija Belta. U međuvremenu, tokom poslednjih pet godina, vrednost beloruskog softverskog inženjeringa povećala se zavidnih 20 puta.

Beloruska IT industrija dobila je prvo ozbiljnije pojačanje 2005. godine kada je u Minsku stvoren Visoko-tehnološki park (HTP). Ideja je nastala izumom EPAM Sistems, lokalnog osnivača koji je 1993. godine pokrenuo čitavu priču i počeo da izvozi svoje inovativne usluge softverskog inženjeringa kompanijama u regionu – i na zapadu i u istočnoevropskim zemljama.

EPAM je pokretač koji stoji iza uspeha beloruskog tehnološkog sektora. Vlada je osnovala tehnopark kako bi obučila novu generaciju inženjera, a više od polovine EPAM-ove radne snage danas ostaje u Minsku.

Zahvaljujući ogromnim izvoznim prihodima, vlada je tehnološkom sektoru obezbedila značajne poreske povlastice za rezidente tehnoparkova i sada želi da dalje razvija posao. Pojednostavljen  je proces preseljenja IT stručnjaka u Belorusiju i legalizovana je upotreba kripto valuta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here