Home TEMA DANA MERKELOVA NAPRAVILA PREOKRET: AMERIKA DOBILA ODGOVOR KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO!

MERKELOVA NAPRAVILA PREOKRET: AMERIKA DOBILA ODGOVOR KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO!

832
0
SHARE

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su predložene američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 iz Rusije protivne zakonu i da ih neće inplementirati.

„Mislimo da eksteritorijalne sankcije, poput onih koje su nametnule SAD, ne odgovaraju našem razumevanju onoga što je legalno. Moramo priznati da otežavaju izgradnju. Verujemo da bi dovršavanje ovog projekta bila ispravna stvar i mi ćemo u skladu s tim postupiti“, rekla je Merkelova.

Dvostranački predlog, da se američke sankcije prošire na kompanije koje su uključene u izgradnju gasovoda, dostigao je vrhunac u decembru, targetirajući brod za postavljanje cevi. Šef državnog ukrajinskog energetskog giganta Naftogaz otputovao je u martu u Sjedinjene Države kako bi lobirao za veće sankcije projektu.

Nemačka kancelarka izjavila je da se njena vlada pobrinula da Ukrajina dobije svoj udeo posredstvom petogodišnjeg sporazuma sa Rusijom, zbog kojeg će ruski prirodni gas i dalje teći kroz Ukrajinu.

„Bavimo se pre svega ekonomskim projektom koji, naravno, ima i političke implikacije. Zato je savezna vlada toliko naporno radila na pregovoru o tranzitu gasa sa Ukrajinom narednih godina kako bi osigurala ruski tranzit gasa i povezane tranzitne takse“, dodala je.

Sjedinjene Države tvrdile su da imaju za cilj da smanje navodnu energetsku zavisnost Evropske unije od Rusije uskraćivanjem mogućnosti Rusije da pojača izvoz prirodnog gasa i preusmeravajući tranzit oko marionete dip stejta – Ukrajine.

Ali Nemačka je prošlog meseca tvrdila da će nove sankcije, koje su uvele Sjedinjene Države, ometati evropski suverenitet i energetsku sigurnost.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here