Home TEMA DANA LUKAŠENKOVA PRETNJA: DOBRO PAZITE ŠTA RADITE- AKO U BELORUSIJI NEŠTO “EKSPLODIRA”- POČEĆE...

LUKAŠENKOVA PRETNJA: DOBRO PAZITE ŠTA RADITE- AKO U BELORUSIJI NEŠTO “EKSPLODIRA”- POČEĆE NOVI SVETSKI RAT!

423
0
SHARE

Predsednik Belorusije upozorio “zlonamernike” da ne preduzimaju ishitrene poteze jer će, ukoliko u Belorusiji nešto “eksplodira”, izbiti novi svetski rat.

“Cilj je jasan. Znamo kome odgovara da demonizuje Belorusiju. Mi smo mala zemlja, ali odgovorićemo adekvatno. Postoje slični primeri u svetu. I pre nego što preduzmete oštre, nepromišljene akcije, setite se da je Belorusija centar Evrope”, rekao je Aleksandar Lukašenko u parlamentu.

“I ako ovde nešto izbije, to će biti još jedan svetski rat”, dodao je on.

Lukašenko je upozorio da je njegova zemlja izložena pritisku bez presedana. Prema njegovim rečima, najnoviji događaji pokazuju da vlasti nisu uzalud upozoravale na jačanje ekstremizma.

“Priča o pokušajima državnog prevrata, fizičkog uklanjanja najviših zvaničnika, kao i izolacije rukovodstva Belorusije, jasna je potvrda toga. Pogledajte kakav pritisak bez presedana se danas vrši na na zemlju, kako žele da nas agresivno kazne, da nas postave na naše mesto i isprovociraju korišćenjem najprljavijih metoda i tehnologija”, rekao je šef Belorusije.

“Celokupna eskalacija sa Zapada je njihova zavist, nemoć i bes jer nisu uspeli da realizuju oružanu pobunu i državni udar u Belorusiji, niti će uspeti”, istakao je Lukašenko.

Istovremeno, predsednik je upozorio da će Belorusija oštro odgovoriti na sve sankcije, napade i provokacije Zapada, jer Minsk drugi izbor nema.

“Treba vas zaustaviti danas, jer već sutra može da bude kasno”, kazao je.

On je danas izjavio i da nije znao da se bloger disident Roman Protaševič nalazi u avionu kome je naređeno da sleti u Minsk, ali da bi izdao naređenje o prizemljenju da je to znao.

Prema njegovim rečima, Protaševič je planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji. On je naveo da je postupio legalno i u skladu sa svim međunarodnim normama, ali da su oni koji mu ne žele dobro pokušali da iskoriste avionsku epizodu kako bi probali da podriju njegovu vladavinu.

Podsetimo, Protaševič je stavljen na poternicu beloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je dodao i da je uveren da se ulični protesti u Belorusiji više neće ponoviti budući da ekstremisti i teroristi više neće moći da manipulišu beloruskim narodom, preneo je Sputnjik.

U međuvremenu, Belorusija je pozvala danas Zapad na razgovore zbog avionskog incidenta koji je podstakao negodovanje i dodala da bi i Minsk mogao da ograniči uvoz i tranzit kroz zemlju kao odgovor na zapadne kaznene mere, izvestila je RIA.

Za sada se ne zna o kakvom se tranzitu radi, iako ruska nafta i gas teku kroz Belorusiju na putu ka Evropi, preneo je Rojters.

(tanjug,sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here