Home TEMA DANA LUKAŠENKO NAPAO SVETSKE ELITE: ZARADILI STE MILIJARDE DOK SE EKONOMIJA RUŠI! A...

LUKAŠENKO NAPAO SVETSKE ELITE: ZARADILI STE MILIJARDE DOK SE EKONOMIJA RUŠI! A ONDA JE OTKRIO I OVO..

1489
0
SHARE

Belorusija, jedna od zemalja u Evropi koja nije uvela stroge mere zatvaranja usled koronavirusa, je do sada uspela da zadrži smrtnost od virusa impresivno niskom.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko napao je svetske elite, optužujući ih da su iskoristili pandemiju koronavirusa da bi stavili „milijarde dolara u džepove“ dok globalna ekonomija gori.

„Koronavirus je čitavu planetu doveo u stanje psihoze. Ja to nazivam psihozom, jer neko to očigledno mora. A verovatno ste i sami primetili ko. To je isto kao i uvek: posle svinjskog gripa, ptičjeg gripa, SARS-a … danas se suočavamo sa drugom pandemijom, drugom pneumonijom, samo u novom obliku.

I sećate se ko je iskoristio ove situacije u prošlosti, ko je stavio milijarde u džepove “, rekao je Lukašenko, govoreći u subotu sa zvaničnicima u Mogilevskoj oblasti.

„Ceo svet je danas stao. Globalna ekonomija nije samo zastala, već je i srušena. Ali vodeće kompanije, vodeći milijarderi i države stavili su u džepove milijarde dolara“, dodao je predsednik, pomenuvši trenutnu krizu.

„Zato sam uvek postavljao pitanje, unazad tri meseca, kao što se sećate: Kome je ovo potrebno? Da li je ovo događaj koji je stvorio čovek – ova pandemija zdravlja? Za sada nemam odgovor na to pitanje i nadam se da ga nemate ni vi“, napomenuo je Lukašenko.

Beloruski predsednik se takođe obratio svojim kritičarima, podsećajući kako su se mediji i internet šalili zbog njegovog „saveta“ da leče koronavirus votkom, saunom, traktorima i radom na terenu.

„Rekao sam to kao šalu i postalo je neka vrsta „Lukašenko brenda“, koji se nekada pominjao „vidite, on je lud, ne zna kako da postupa sa ljudima“, iako su iza ovih komentara stajale vrlo ozbiljne ideje,” rekao je Lukašenko, preporučujući ljudima da se bave sportom i vežbanjem na otvorenom kako bi izgradili svoj imuni sistem i pripremili se za svaki mogući “drugi talas” infekcija.

„Ponovo ističem: sve što ljudi kažu da bi me kritikovali je blef: niko ne zna šta će se desiti sutra“, zaključio je predsednik.

Belorusija se suočila sa gnevom medijskih i medicinskih stručnjaka širom sveta nakon što je odbila da preduzme obavezne mere zatvaranja, jer su fabrike, farme, škole, prodavnice, restorani i drugi sadržaji u zemlji ostali otvoreni poslednjih nekoliko meseci, čak i kad su se susedi zatvorili.

Međutim, nedavno objavljeni podaci pokazuju da je, iako su stope zaraze po glavi stanovnika uporedive sa ostalim evropskim državama i SAD, stopa smrtnosti među najnižim na svetu. Belorusija je zauzela 45. mesto od 49 zemalja, u kojima ima dovoljno dostupnih podataka, sa 10.000 ili više slučajeva.

Ove nedelje je Institut za političke studije, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, zaključio da su samo u SAD milijarderi dodali 565 milijardi dolara na svoje bogatstvo od sredine marta, a ukupno im je bogatstvo poraslo za 19 odsto od početka pandemije.

Podaci su objavljeni pored izveštaja da je blizu 39 miliona Amerikanaca podnelo naknadu za nezaposlene zbog krize. Slični trendovi su primećeni u zemljama širom sveta, od Evrope do Azije.

(Kurir.rs/Logično)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here