Home TEMA DANA KISINDŽER SE OBRATIO ZAPADNIM ZEMLJAMA U DAVOSU: „AKO USKORO NE DOĐE DO...

KISINDŽER SE OBRATIO ZAPADNIM ZEMLJAMA U DAVOSU: „AKO USKORO NE DOĐE DO MIRA, EVROPI PRETI JOŠ VEĆI RAT“

373
0
SHARE

Bivši američki državni sekretar i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ponovio je upozorenje koje je pre nekoliko dana izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić – da ukoliko uskoro ne dođe do mira, Evropi preti još veći rat.

Kisindžer je u ponedeljak u sklopu Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu razgovarao s njegovim osnivačem i izvršnim predsednikom Klausom Švabom (84) i tokom razgovora rekao da trenutno raspoloženje u svetu sugeriše da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije evropske hijerarhije moći.

Kisindžer je rekao i da rat u Ukrajini ne bi smeo da traje još dugo i da bi Zapad trebalo da pritisne Ukrajinu da prihvati uslove obustave vatre koji nisu u skladu s njenim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

– Pregovori moraju početi tokom iduća dva meseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako preći. Idealno, linija razdvajanja trebala bi biti povratak na prethodno stanje stvari. Insistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva meseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije – rekao je Kisindžer.

Bivši američki državni sekretar je dodao da je Rusija već 400 godina deo Evrope, te da je

u ključnim trenucima garantovala da će se održati ravnoteža moći na Starom kontinentu.

– Evropski lideri ne bi smeli da zaborave na dugoročne odnose i ne bi smeli da rizikuju do te mere da Rusija i Kina postanu trajni saveznici – rekao je političar.

– Nadam se da će Ukrajinci svoje herojstvo pomiriti sa mudrošću – rekao je Kisindžer i poručio da Ukrajina treba da bude neutralna tampon zona, a ne granična zemlja.

Podsetimo, slična upozorenja je već iznosio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da bi svi hteli mir, ali da druga strana bude poražena.

– Svi bi mir, ali da druga strana bude poražena. Znači, niko neće mir i sukobi će trajati. Predsednik Si je upozorio Evropu i rekao da mora povesti računa o bezbednosti sama, jer ova „mala kriza u Ukrajini“ može da postane deo velikih globalnih podela i sukoba. Mislim da je nuklearni sukob veoma realan. Mislim da je veća šansa da se dogodi, nego da se ne dogodi – istakao je Vučić nedavno, komentarišući rat u Ukrajini.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here