Home TEMA DANA JOŠ 10 VODEĆIH MEDICINSKIH STRUČNJAKA GOVORE SVE SUPROTNO OD ZVANIČNIH STAVOVA VLADE-...

JOŠ 10 VODEĆIH MEDICINSKIH STRUČNJAKA GOVORE SVE SUPROTNO OD ZVANIČNIH STAVOVA VLADE- OVO SE DEŠAVA..

1261
0
SHARE

Čak deset novih stručnjaka, iznoseći svoje mišljenje, dovodi u sumnju zvaničan stav vlada u vezi sa izbijanjem pandemije koronavirusa.

Dr Sunetra Gupta, profesor teorijske epidemiologije na Univerzitetu Oksford sa interesovanjem za uzročnike zaraznih bolesti koji su odgovorni za malariju, HIV, grip i bakterijski meningitis, je član istraživačkog tima sa sedištem u Oksfordu, koji konstruiše epidemiološki model epidemije koronavirusa. Njihov rad tek treba da bude recenziran, ali je sažetak dostupan na mreži.

Oni navode sledeće:

Važno je da rezultati koje ovde predstavljamo ukazuju na to da su epidemije koje su u toku u Velikoj Britaniji i Italiji počele najmanje mesec dana pre prve prijavljene smrti i da su već dovele do nagomilavanja značajnog nivoa kolektivnog imuniteta u obe zemlje.

Postoji inverzna veza između proporcije koja je trenutno imuna i dela populacije koja je ranjiva na tešku bolest.

Istraživanje predstavlja sasvim drugačiji pogled na epidemiju u odnosu na modeliranje Imperial College-a u Londonu za koje kažu da je nekvalifikovan model.

Rezultati Oksforda značili bi da je zemlja već stekla znatan imunitet neregistrovanim širenjem covid19 tokom više od dva meseca.

Iako su neki stručnjaci sumnjali u snagu i dužinu ljudskog imunološkog odgovora na virus, prof. Gupta kaže da su je novi dokazi uverili da će čovečanstvo izgraditi kolektivni imunitet protiv Covid19.

Dr Karin Moling je nemački virolog čije se istraživanje fokusiralo na retrovirusima, posebno virusu humane imunodeficijencije (HIV). Bila je redovna profesorka i direktorka Instituta za medicinsku virologiju na Univerzitetu u Cirihu od 1993. do penzije 2008. godine i za svoj rad je primila višestruka priznanja i nagrade.

Šta ona kaže:

Svako jutro vam se govori koliko smrtnih slučajeva ima SARS-Corona 2. Ali ne govore vam koliko je ljudi zimi već zaraženo gripom i koliko smrtnih slučajeva je prouzrokovalo.

Ove zime grip nije ozbiljan, ali oko 80.000 je zaraženo. Ne dobijate ove brojke uopšte.

Nešto slično se dogodilo pre dve godine. To nije stavljeno u pravi kontekst. Svake nedelje u Berlinu umre osoba od otpornih mikroba. To je godišnje čak 35.000 smrti u Nemačkoj. To se uopšte ne spominje.

Verujem da smo imali ovakvu situaciju nekoliko puta i da su preduzete mere preterane.  Smatram da možda neko ne bi trebao toliko braniti mladima da se druže i tako prenose virus.

Moramo nekako da izgradimo imunitet, a kako je to moguće bez kontakata? Mlađi se mnogo bolje nose sa infekcijom. Ali stare moramo zaštititi i zaštititi ih na način koji se može pomno ispitati; da li je razumno ono što sada radimo da oslabimo epidemiju na način koji gotovo paralizuje celokupnu svetsku ekonomiju?

Najveći problem je što je virus predstavljen kao užasna bolest, a sam po sebi je poput gripa u normalnoj zimi. U prvoj sedmici je još slabiji.

Dr Anders Tegnel je švedski lekar i državni zvaničnik koji je od 2013. godine državni epidemiolog Agencije za javno zdravlje Švedske.

Dr Tegnel je diplomirao na medicinskom fakultetu 1985. godine, specijalizujući se za zarazne bolesti. Kasnije je doktorirao medicinske nauke na Univerzitetu Linkoping 2003. godine i magistrirao 2004. godine.

Šta on kaže:

Sve mere koje preduzmemo moraju biti izvodljive tokom dužeg vremenskog perioda. U suprotnom, stanovništvo neće prihvatati celokupne strategije za koronu.

Starije ljude ili osobe sa zdravstvenim problemima treba što više izolovati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here