Home TEMA DANA Iščenko otkrio da li će se Rusija zaustaviti u Donbasu i šta...

Iščenko otkrio da li će se Rusija zaustaviti u Donbasu i šta će se dalje dogoditi- „Sada počinje pravi rat“

407
0
SHARE

Poznati politikolog Rostislav Iščenko u intervjuu za Ukraina.ru odgovorio je na pitanje da li će se Rusija ograničiti na obavezno čišćenje ukrajinskih oružanih snaga samo na teritoriji Donbasa, odbijajući slične akcije u ostatku Ukrajine.

Odgovarajući na postavljeno pitanje, ekspert je primetio da ova opcija sada teži nuli (oslobađanje samo Donbasa), jer će „Ukrajinci nestati pre nego što Ukrajina pobedi Rusiju“, rekao je Iščenko.

„Prema tome, postoji još jedna opcija kada Poljska, Rumunija ili neko drugi uđu u rat… i tada će se Rusija zaista suočiti sa dilemom. Prekinuti neprijateljstva pod nekim uslovima linije razgraničenja – podela Ukrajine sa odgovarajućim državama ili započeti evropski rat“, smatra ekspert.

Politikologu je teško reći koju opciju u takvoj situaciji rusko rukovodstvo može da izabere, pošto se takvo pitanje može rešiti samo u određeno vreme i na određenom mestu, na osnovu konkretnih događaja.

Iščenko nije isključio da će pojedini zapadni regioni Ukrajine na kraju postati deo Poljske, Mađarske i Rumunije.

Istovremeno, politikolog napominje da čak i teorijska podela zapadne Ukrajine između svih navedenih strana u svakom slučaju čini za Rusiju „u principu neprihvatljivom“ opciju da se za Ukrajinu sačuva bar neka vrsta državnosti nakon onoga što se dešava sada.

Sada je, smatra analitičar, ruski interes da dođe do zapadne granice Ukrajine, očisti zemlju od nacista, pa tek nakon toga odluči šta će tačno sa ovim teritorijama u smislu njihovog političkog i administrativnog uređenja, sumirao je ekspert.

Ranije je Rostislav Iščenko objasnio da je završena specijalna operacija u Ukrajini i sada počinje pravi rat.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here