Home TEMA DANA HRVATSKI MEDIJI: RUSI U REPUBLICI SRPSKOJ GRADE TRI VOJNE BAZE NA 150...

HRVATSKI MEDIJI: RUSI U REPUBLICI SRPSKOJ GRADE TRI VOJNE BAZE NA 150 KM OD ZAGREBA, DRŽAĆE NA NIŠANU CELU EVROPU?!

1448
0
SHARE

Kako tvrde hrvatski novinari, rusko oružje bilo bi razmešteno u Sokocu, Trebinju i na Mahovljanima kraj Banjaluke, na svega 150 kilometara od Zagreba.

Rusi planiraju da u Republici Srpskoj naprave svoje tri vojne baze iz kojih bi na nišanu raketnih sistema imali celu Evropu, piše zagrebački ‘Jutarnji list’!

– O ovome su Milorad Dodik i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali na šest sastanaka, koliko su ih imali u poslednje četiri godine.

Baze bi bile smeštene u bivšim kasarnama, a ulaznica u ove projekte bila bi gradnja tzv. humanitarnih centara u tim napuštenim vojnim kompleksima – piše ‘Jutarnji’.

Predsednik RS Milorad Dodik juče se nije oglašavao ovim povodom, ali je dan ranije izjavio da Banjaluka u kasarnama koje se obnavljaju nema ni ruske, ni američke rakete.

Komentarišući navode hrvatskih medija, ekspert za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević kaže za Informer da bi ova ideja, ukoliko je realna, mogla da predstavlja ruski odgovor na inicijativu Amerike da militarizuje Brčko.

– Vašington najavljuje potpunu militarizaciju Distrikta Brčko. Njihove snage trebalo bi da se priključe već formiranoj jedinici Velike Britanije od 600 specijalaca, čiji je dolazak u Brčko sve izvesniji.

Zbog toga je na ovom prostoru neophodno i prisustvo Rusije, kao izvoznika stabilnosti i čuvara međunarodnog pravnog poretka – poručuje Galijašević.

Nešković: Igra velikih sila

Politikolog Radomir Nešković ističe da je ovo igra velikih sila i da od pravljenja novih baza nema ništa.

– Prisustvo vojske u BiH regulisano je Dejtonom. Bez dozvole NATO i Tela za primenu mira, nijedna vojna sila ne može u BiH da instalira svoje jedinice. Da bi u Trebinju, Sokolcu i na Mahovljanima bilo dopremljeno rusko naoružanje, moralo bi da prođe preko teritorije koju kontroliše NATO – podvlači Nešković.

(Jutarnji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here