Home TEMA DANA HAOS U 140 GRADOVA U AMERICI: GORELO U BLIZINI BELE KUĆE, TRAMPA...

HAOS U 140 GRADOVA U AMERICI: GORELO U BLIZINI BELE KUĆE, TRAMPA SKLONILI U BUNKER! SUKOBI SA POLICIJOM, VELIKI BROJ RANJENIH! (VIDEO)

813
0
SHARE

Širom Amerike bilo je nereda tokom pete noći protesta zbog ubistva Džordža Flojda. Vatre oko Bele kuće. Raspad sistema u Filadelfiji. Uhapšena ćerka gradonačelnika Njujorka. Nastavljeni napadi na novinare. Protesti u ukupno 140 gradova u SAD.

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni posle nekoliko sati nisu uspele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bele kuće.

Nekoliko požara zapaljeno je u neposrednoj blizini mesta u kojem borave predsednici SAD, a pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas, prenosi RTS.

Taj potez vlasti, međutim, nije obeshrabrio demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bele kuće.

​Protesti se, kako piše „Njujork tajms“, održavaju u 140 gradova u SAD. Policija je do sada uhapsila više od 4.000 ljudi.

Jednako dramatično bilo je u Filadelfiji, gde su se demonstranti u nekoliko navrata sukobili sa policijom, a izgrednici su porazbijali i zatim opljačkali nekoliko velikih prodavnica.

Događaji u ovom gradu u prvi plan izbacili su duboke podele koje vladaju u vrhu vlasti, pa su lokalni zvaničnici veći deo noći, kako piše „Filadelfija inkvajerer“, proveli međusobno se optužujući ko je kriv zbog činjenice da su demonstracije dočekali nespremni.

​Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dvanaestogodišnjeg dečaka, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Do kasno uveče po lokalnom vremenu, policija je uhapsila bezmalo 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.

​U Bostonu, učesnici protesta zapalili su nekoliko policijskih automobila.

U Njujorku, policija je uhapsila Kjaru de Blasio, ćerku gradonačelnika najvećeg grada u SAD. Ona i još stotinjak ljudi odbili su da se sklone sa ulice, kada im je to naredila policija, javlja „Njujork post“.

Takođe u Njujorku, policajci su napali novinara „Vol strit žurnala“ i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.

​U Birmingemu u Alabami, demonstranti su srušili spomenik posvećen Konferderaciji.

Lokalne vlasti otpustile su dvojicu policajaca u Atlanti, navodeći da su bili preterano nasilni prema osobama koje su na silu izvukli iz automobila.

Neredi su zabeleženi i u Detroitu, San Dijegu, Portlandu…

TRAMPA SKLONILI U BUNKER ZBOG PROTESTA! BELOJ KUĆI PRETI OPASNOST

Agenti američke Tajne službe su u noći sa petka na subotu sklonili predsednika Donalda Trampa u podzemni bunker u centru Vašingtona, jer je na hiljade demonstranata blokiralo Belu kuću, prenosi američki list „Njujork tajms“.

Kako se navodi, Tajna služba SAD je insistirala na tome da se predsednik skloni. Prema navodima lista „Si-en-en“, Tramp je proveo u skloništu nešto manje od sat vremena.

„Njujork tajms“ ističe da se, prema postojećim pravilima, američki lider spušta u bunker u situacijama kada Beloj kući „preti opasnost“. Na primer, u svetlu terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u tom skloništu su se krili Dik Čejni, koji je u to vreme bio potpredsednik SAD i 43. američki predsednik Džordž Buš Mlađi.

Zaposlenima u Beloj kući u nedelju su preporučili da ne dolaze na posao zbog nereda u Vašingtonu.

(Mediji)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here