Home TEMA DANA HAOS NA PUMPAMA U BRITANIJI OTKRIO MNOGO DUBLJU I OPASNIJU KRIZU

HAOS NA PUMPAMA U BRITANIJI OTKRIO MNOGO DUBLJU I OPASNIJU KRIZU

789
0
SHARE

O nedostatku vozača cisterni za transport nafte koji je izazvao haos u snabdevanju goriva u Velikoj Britaniji već danima se govori, međutim, prema podacima najnovijeg istraživanja, kriza na Ostrvu mnogo je dublja i kompleksnija.

Nedostatak radnika u britanskom poljoprivrednom, transportnom i ugostiteljskom sektoru proširio se na gotovo sve delove ekonomije, vršeći ozbiljan pritisak na srednja preduzeća u Velikoj Britaniji, otkrilo je novo istraživanje.

Prema istraživanju koje je u ponedeljak objavila računovodstvena i savetodavna kompanija sa sedištem u Briselu, više od četvrtine od 500 ispitanih kompanija priznalo je da nedostatak radnika utiče na njihovu sposobnost da posluju na normalnom nivou.

U izveštaju se spominju kompanije koje razmišljaju o smanjenju proizvodnje i povećanju cena, a spominju se i kompanije koje planiraju da povećaju plate i uvedu dodatne pogodnosti kako bi privukle nove zaposlene.

Oko tri četvrtine anketiranih kompanija navelo je da je zaposlenima ponudilo bolje plate, dok je dve trećine pokušalo da poboljša radnu atmosferu kako bi zadržalo ljude. Šefovi su rekli da su povećali plate u proseku za 11, odnosno 13 odsto za već zaposlene, pokazuju rezultati istraživanja.

U izveštaju se navodi da veće plate dovode do dodatnih troškova u ugostiteljskom sektoru, koji je već pogođen rastućim troškovima hrane, pića, snabdevanja i komunalnih usluga. Istraživanje je takođe upozorilo na značajan udar na potrošače zbog mogućeg rasta cena u narednih šest meseci.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Pozivajući se na istraživanje, partner BDO Ed Dvan rekao je za „Gardijan“ da su Bregzit, pitanja globalnog lanca snabdevanja i pandemija virusa korona stvorili oluju za britanska preduzeća.

„Nakon što su se izborili sa izazovima pandemije i nadali se nekom predahu, preduzeća su se suočila sa većim poremećajima, pri čemu su firme iz gotovo svih sektora prijavile nedostatak radnika.

Ovo je doba preokreta i izazova sa kojima se suočavaju srednja preduzeća Velike Britanije, motor britanske ekonomije, i ukazuje na dug put pred nama“, rekao je Dvan.

On je to rekao nakon što su benzinske pumpe širom Britanije ostale bez goriva zbog nedostatka vozača teretnih vozila.

Britanska vlada angažovala je vojsku i obećala izdavanje privremenih viza po hitnom postupku za vozače cisterni iz drugih zemalja.

Britanski ugostiteljski sektor takođe je pogođen talasom nedostatka osoblja – najmanje jedno od šest radnih mesta trenutno je upražnjeno, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće CGA i kompanije „Fort“.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here