Home TEMA DANA GROM IZ VEDROG NEBA: POČELO SPAJANJE RUSIJE I BELORUSIJE?!

GROM IZ VEDROG NEBA: POČELO SPAJANJE RUSIJE I BELORUSIJE?!

377
0
SHARE

Belorusija prekida partnerstvo sa EU, planira da spoji poreski sistem sa Rusijom, uspostavi zajedničko tržište energije i transporta

Komšije Rusija i Belorusija planiraju da prodube svoje bliske ekonomske veze stvaranjem više integrisanih tržišta i zajedničkim radom na objedinjavanju vitalnog poreskog i carinskog zakonodavstva, otkrio je predstavnik Minska u Moskvi.

Vladimir Semaško, beloruski ambasador u Rusiji, objasnio je u ponedeljak da par radi na objedinjavanju energetskog i transportnog sektora, a takođe planira da pređe na

zajedničku industrijsku i poljoprivrednu politiku. Dve zemlje očekuju da će to zaključiti do 1. januara 2022, rekao je on.

Potez je usledio istog dana kada je Belorusija najavila povlačenje iz “Istočnog partnerstva” Evropske unije, šeme čiji je cilj povlačenje bivših sovjetskih država u orbitu Brisela i dalje od Rusije.

Minsk i Moskva su deo takozvane Unije država od 1999. godine, kada su aktuelni beloruski lider Aleksandar Lukašenko i bivši ruski predsednik Boris Jeljcin potpisali sporazum i dogovorili se da započnu integraciju.

Prema tekstu dokumenta, dve nacije planirale su da stvore zajednički parlament, sud i vladu. Od tada se redovno razgovara o ujedinjenju, uključujući stvaranje zajedničke valutne, vojne i carinske prostorije.

Međutim, 22 godine kasnije, mnoge od ovih ideja tek treba da se ostvare.

„Mnogo je već učinjeno [za integraciju] u socijalnu politiku, ekonomsku politiku, odbranu i tako dalje“, rekao je Semaško beloruskoj državnoj medijskoj agenciji BelTA. „Danas smo zaista stigli u vreme kada treba da ojačamo ekonomske temelje unije Belorusije i Rusije.

Ambasador je napomenuo da će dve zemlje raditi na integraciji 28 ekonomskih sektora, uključujući naftu, gas i električnu energiju. Takođe će se fokusirati na objedinjavanje poreskog i carinskog zakonodavstva, rekao je on.

„Sada smo u suštinski novoj fazi“, primetio je, objašnjavajući da je belorusko-ruski trgovinski promet porastao za 30% u poslednjih godinu dana. Minsk je četvrti najveći trgovinski partner Moskve.

O daljoj integraciji Rusije i Belorusije razgovaralo se dugo, a predsednik Lukašenko i njegov ruski kolega Vladimir Putin redovno su se vraćali na tu temu.

Diskusije između dvojice lidera intenzivirale su se poslednjih meseci, posebno nakon nemira u Belorusiji usled prošlogodišnjih kontroverznih predsedničkih izbora i naknadnog interesa Zapada za saradnju sa Svetlanom Tihanovski. Njene pristalice tvrde da je ona stvarna pobednica na izborima.

Ranije ovog meseca, beloruski premijer Roman Golovčenko otkrio je da se pregovori između Moskve i Minska „privode kraju“.

(logicno.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here