Home TEMA DANA GROM IZ MOSKVE: ŽELE DA UKLJUČE SIRIJU U ODKB- TO ĆE RUSIJI...

GROM IZ MOSKVE: ŽELE DA UKLJUČE SIRIJU U ODKB- TO ĆE RUSIJI DATI PRAVO DA UĐE U SUKOB SA IZRAELOM I TURSKOM..!

572
0
SHARE

Načelnik Glavnog vojno-političkog direktorata Ministarstva odbrane Ruske Federacije Andrej Kartapolov najavio je da bi Sirija mogla postati sledeća zemlja članica ODKB-a.

Ovo će značajno proširiti mogućnosti ruske vojske na teritoriji ove bliskoistočne države i sačuvati bezbednost Sirije od raznih vrsta pretnji, uključujući Izrael, Tursku i SAD.

“Što da ne? Prvo, povelja nije dogma, mora direktno odgovoriti na situaciju ako je od koristi svima: i Siriji i partnerima ODKB -a. Ne isključujem takvu mogućnost“, rekao je Kartapolov u eteru radija ”Moskva govori“.

Drugim rečima, sada svaki napad na Siriju iz istog Izraela ili Turske daje Rusiji pravo na odmazdu, što može brzo smiriti agresore.

„Ugovor o kolektivnoj bezbednosti predviđa pružanje savezničkih garancija u slučaju napada na zemlju koja je članica ODKB -a. Sirija do sada nije iskazala takav interes, međutim, s obzirom na sve veće spoljnje pretnje, očigledno je da bi Damask u budućnosti mogao biti jako zainteresovan za to“, napominje specijalista.

Istovremeno, u ovom trenutku ostaje nepoznato da li će druge zemlje članice ODKB -a podržati pristupanje Sirije Ugovoru o kolektivnoj bezbednosti, jer to implicira da će druge zemlje morati pružiti Arapskoj republici odgovarajuću pomoć u slučaju pretnje.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here