Home TEMA DANA GENERAL MILORAD STUPAR OTKRIVA DETALJE OPERACIJE „ĆURAN“: EVO PO ČIJEM NALOGU JE...

GENERAL MILORAD STUPAR OTKRIVA DETALJE OPERACIJE „ĆURAN“: EVO PO ČIJEM NALOGU JE TADIĆ UNIŠTIO VOJSKU!

844
0
SHARE

Vojni rok: tri, šest ili devet meseci?

General Milorad Stupar kaže da su ratni veterani pitanje obaveznog vojnog roka pokrenuli još pre godinu dana.

– Mi se zalažemo da svaki mladić u Srbiji završi osnovnu obuku. To ne bi bila ona obuka iz vremena JNA, već moderna obuka gde se regrut priprema za nošenje opreme, za rukovanje ličnim naoružanjem, da poznaje zaštitnu masku i uslove odbrane od nuklearno-hemijskih produkata i da poznaje mine i inženjerijsko obezbeđenje…

To je osnovna pešadijska obuka, uz koju on postaje vojnik. Ona ne bi smela biti duža od šest nedelja i regruti bi sve to vreme bili u kasarni… Uzeli smo u obzir savremeno naoružanje, ali i mogućnosti i potrebe mladog čoveka u 21. veku. Posle ove obuke usledile bi još dve nedelje za obuku u jedinicama. To je ukupno tri meseca – kaže Stupar.

Pukovnik Ljuban Karan smatra da bi vojni rok trebalo da traje bar šest meseci.

– Možemo krenuti sa kraćim periodom, pa ga postepeno produžavati. Ali i tri dana obuke bolje je nego nijedan – poručuje pukovnik.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da nije lako prelomiti i preko noći uvesti vojni rok od šest ili devet meseci, što zbog logistike, što zbog finansija, ali i Ustava.

– U Ustavu imate član koji glasi: ‘Lice nije dužno da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu ili drugu obavezu koja uključuje upotrebu oružja.’ Postoje modaliteti koji

bi omogućili da se ti regruti sa prigovorom savesti obuče u onome što se pokazalo kao preka potreba, a to svakako jeste pomoć prilikom elementarnih nepogoda.

Mi smo 2014. tokom velikih poplava videli koliko je važno da lokalno stanovništvo bude sposobno i obučeno za takve situacije. Zbog toga bi mogao da se pronađe neki model za one koji imaju prigovor savesti i ne žele da imaju veze sa oružjem – smatra Radulović.

Vojni rok u evropskim zemljama

* Švajcarska: građani na referendumu glasali protiv ukidanja vojnog roka

* Austrija: opšta vojna obaveza od šest meseci uz pravo na prigovor savesti

* Finska: vojska je obavezna, a procenat mladih Finaca koji odsluže vojsku je 80 odsto

* Danska: obavezno služenje vojnog roka

* Švedska: obavezno služenje vojnog roka

(Informer)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here