Home TEMA DANA „FORBS“: EVROPI PRETI ENERGETSKA KATASTROFA, NI RUSIJA JE NEĆE SPASITI!

„FORBS“: EVROPI PRETI ENERGETSKA KATASTROFA, NI RUSIJA JE NEĆE SPASITI!

573
0
SHARE

Prelazak na ekološki čiste izvore energije može Evropu dovesti do energetske katastrofe već ove zime, piše „Forbs“.

Prema rečima autora članka Dejvida Blekmona, rekordni rast cena gasa u svetu može da isprovocira prelazak mnogih elektrana na naftu ili ugalj, što će ujedno i povećati cenu resursa. Ipak, u slučaju Evrope ova varijanta je problematična zbog prelaska na zelenu energiju. Mnoge zemlje su većinom zatvorile elektrane na ugalj i gas. Tokom prošle godine to je dovelo do krize, jer su zbog slabog vetra morali da se vrate na ova goriva.

Analitičar navodi da je iznenadna velika potražnja izazvala skok cena gasa. Pritom, Rusija je ograničila izvoz, što je još više uticalo na njegovu cenu. Evropljani su se okrenuli uglju, mada ni tu nije bilo nekih velikih mogućnosti, navodi analitičar konsultantske grupe „Vud Makenzi“ Nataša Tjurina i dodaje da jedino Rusija ima dovoljno zaliha da bi ga prodavala Evropskoj uniji.

„U slučaju da sva evropska komunalna preduzeća pređu na ugalj to će povećati potražnju koju Rusija nema snage da kompenzuje u kratkom roku. Biće potrebne isporuke iz drugih država, na primer iz SAD, ali i tamo je ista situacija“, rekla je ona.

Po rečima autora članka, reč je o sličnim problemima zbog vođenja iste politike odbacivanja goriva i prelaska na obnovljive izvore energije. Iako se danas u centru pažnje nalazi Evropa, kriza postepeno postaje globalna, dodao je Blekmon.

On je podvukao da u datoj situaciji ne postoji način za brzo rešavanje problema zbog „besmislenih političkih odluka“. Kako bi se prevazišle poteškoće biće potrebno istih onih deset godina koliko je trebalo za prelazak na čiste izvore energije. Ekspert se takođe poziva na izveštaj analitičara kompanija „Vud Makenzi“ i „Rajstad enerdži“ koji su procenili nedostatak investicija u traženju novih izvora na stotine milijardi dolara.

„To nije nešto što može da se ispravi preko noći“, podvukao je autor.

Cena gasa u Evropi raste od prošle godine i obara rekorde. U avgustu cena gasa je bila 500 dolara za 1.000 kubnih metara, a krajem septembra je dostigla 1.200 dolara. To se događa bez obzira na to što Rusija ispunjava sve obaveze iz ugovora za snabdevanje kontinenta, čiji se obim približio istorijskom maksimumu.

O tome da li Evropi preti energetsko siromaštvo u emisiji Energija Sputnjika razgovarali su stručnjak za energetiku Jelica Putniković i Željko Marković, lider za energiju i resurse u kompaniji Dilojt Srbija.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here