Home TEMA DANA EVROPI PRETI NESTAŠICA ULJA! NEMAČKI MINISTAR UPOZORIO NA GORKU I TEŠKU ISTINU..!

EVROPI PRETI NESTAŠICA ULJA! NEMAČKI MINISTAR UPOZORIO NA GORKU I TEŠKU ISTINU..!

106
0
SHARE

„Moraćemo i dalje da očekujemo visoke cene“, rekao je Habek u Berlinu, ističući da država ne može u potpunosti da apsorbuje povećanje cena energije, ni za kompanije, ni za potrošače.

„To je gorka i teška istina“, dodao je.

Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsetio je Habek, prenosi HR portfolio.

„Ali – i ja ne mogu nikoga poštedeti ove teške poruke – oni ne mogu sprečiti prenošenje cena (na potrošače)“, rekao je Habek nakon sastanka s udruženjima malih i srednjih preduzeća.

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o snabdevanju, s fiksiranim cenama, rekao je. To znači da brojne kompanije neće osetiti posledice sve do 2023. godine kada će cene nekih proizvoda još više porasti.

Paket pomoći nemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za kompanije.

Međutim, direktne subvencije vezane su za vrlo stroge uslove, napomenuo je Habek,

dodavši da bi se za podršku prema proceni njegovog ministarstva trebalo kvalifikovati oko 4.000 tvrtki, tek delić ukupnog broja kompanija u Nemačkoj.

Ekonomija je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je nemački ministar, osim turbulencija na energetskim tržištima, očigledno je da nedostaje radnika. Lanci snabdevanja takođe su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primetio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here