Home TEMA DANA DRITAN POKAZAO SVOJE PRAVO LICE! PODRŽAO DPS- GLASA ZA SKANDALOZNU REZOLUCIJU O...

DRITAN POKAZAO SVOJE PRAVO LICE! PODRŽAO DPS- GLASA ZA SKANDALOZNU REZOLUCIJU O SREBRENICI!

552
0
SHARE

Građanski pokret URA Dritana Abazovića glasaće u parlamentu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Poslanica tog pokreta Božena Jelušić je rekla da je to obaveza tog pokreta.

– Naravno da ćemo glasati za. Još me svrbi ruka od Zakona o slobodi veroispovesti jer je izglasan preko noći. Drugi put je izglasan danju i to je bolje“- navela je Jelušić.

 Predlog nove rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Predlogom rezolucije se traži „najoštrija osuda genocida u Srebrenici“, potvrda da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je, kako se navodi, preko 8.000 civila bošnjacke nacionalnosti.

Predlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja „postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici“.

Zatim da se 11. juli proglasi „Danom sećanja na žrtve Srebrenice“, rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da „afirmise vrednosti mira i stabilnosti“.

Nadležne institucije se pozivaju na „sprovodenje istraga i procesuiranja optuzenih za genocid u Srebrenici, ratne zlodine i zlocine protiv covecnosti i izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne drzave da nastave da obezbeduju pravdu i dugorocnu podrsku preživelima.

U obrazloženju za donošenje nove rezolucije se navodi da za to postoji ustavni osnov, a kao razlozi da njeno donošenje navode se pravosnažne presude Haskog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigde ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Predlog nove rezolucije o Srebrenici je 43. od 44 tačaka dnevnog reda parlamenta koji je u zasedanju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here