Home TEMA DANA DRAMATIČNO SAOPŠTENJE: RUSIJA NA NAŠIM GRANICAMA I DALJE DRŽI 110.000 VOJNIKA, 1.300...

DRAMATIČNO SAOPŠTENJE: RUSIJA NA NAŠIM GRANICAMA I DALJE DRŽI 110.000 VOJNIKA, 1.300 TENKOVA..!

670
0
SHARE

“Situacija u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba ostaje prilično napeta”, navela je ukrajisnka ambasada u Srbiji u saopštenju dostavljenom medijima.

U tom saopštenju se navodi da ukupan broj ruskih trupa smeštenih na granicama Ukrajine i na Krimu uključuje do 110.000 vojnika, do 1.300 tenkova, 3.700 oklopnih vozila, do 1.300 artiljerijskih sistema i do 380 raketnih sistema.

“Osim toga ruska okupatorska vojska u Donbasu sastoji se od preko 35.000 vojnika, uključujući više od .2800 redovnih pripadnika Oružanih snaga Rusije.

Ruske snage u Donbasu, takozvani Prvi i Drugi armijski korpus, u potpunosti su integrisane u sistem vojnog upravljanja Ruske Federacije. Grupa ovih snaga podređena je štabu Južnog vojnog okruga Ruske Federacije sa sedištem u Rostovu na Donu”, navodi ukrajinska ambasada.

Uprkos naredbi ministra odbrane Rusije Sergejy Šojgua da povuče trupe, većina sistema naoružanja i vojne opreme i dalje je smeštena u blizini ukrajinske granice, piše dalje u saopštenju ukom se dodaje i da “prema dostupnim informacijama sa privremeno okupirane teritorije Krima povučeno je samo 3.500 – 4.000 vojnika, dok su sve ostale snage (uključujući duž ukrajinsko-ruske državne granice na istoku), njihova oprema i naoružanje ostali na prethodnim položajima.”

Na taj način se na Krimu u ovom trenutku nalazi oko 40.000 ruskih vojnika (u poređenju sa 32.500 početkom marta), zaključuje se u saopštenju.

Ukrajina smatra da Rusija i dalje podriva pregovore i ugrožava krhku situaciju na terenu, podsećajući da je Rusija već izdala više od 538.000 pasoša Ukrajincima na privremeno okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti, dok “okupatorske snage” nastavljaju da krše režim prekida vatre.

“Rusija grubo i sistematski krši ljudska prava na privremeno okupiranim teritorijama. Proukrajinski aktivisti su progonjeni na Krimu, otmice i ubistva su široko rasprostranjeni, a stotinak ljudi je iza rešetaka zbog neocnovanih, politički motivisanih optužbi. Nastavljaju se i traju sistematske represije protiv krimskotatarskog naroda.

Gradovi i sela, infrastruktura i industrijski objekti teško su oštećeni u zoni ratnih dejstava

u Donbasu. Privremena okupacija dovodi do uništavanja kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i do katastrofalnih ekoloških posledica kako u Donbasu, tako i na Krimu”, stoji u saopštenju ukrajinske ambasade.

Dodaje se da su akcije Rusije za eskalaciju sukoba praćene svakodnevnom kampanjom dezinformacija ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, čiji je cilj “da se diskredituje ukrajinsku stranu i opravdala vojnu agresiju Moskve”.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da pojača politički i sankcioni pritisak na Rusiju kako bi primorala ruske vlasti da izvrše deokupaciju okupiranih ukrajinskih teritorija, oslobode pohapšene, uključujući i političke zatvorenike, kao i da sprovedu međunarodne sudske odluke.

Uvereni smo da će se zajedničkim naporima, posebno u okviru Krimske platforme, ne samo vratiti teritorijalni integritet Ukrajini, već i ojačati autoritet međunarodnog prava i vratiti mir i stabilnost evropskom kontinentu. A Ruska Federacija će snositi potpunu odgovornost za sve zločine počinjene nad Ukrajinom i njenim građanima”, stoji na kraju saopštenja.

(b92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here