Home TEMA DANA DR TIODOROVIĆ: SA VAKCINACIJOM PROTIV KORONE POČINJEMO VEĆ 1. OKTOBRA! EVO KO...

DR TIODOROVIĆ: SA VAKCINACIJOM PROTIV KORONE POČINJEMO VEĆ 1. OKTOBRA! EVO KO JE PRVI NA LISTI..

325
0
SHARE

– Trenutni maksimalni kapacitet pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa, koji poseduje Institut „Torlak“ je 500.000 doza godišnje. Shodno planu proizvodnje za 2020. godinu, planiramo da proizvedemo što veći broj vakcina, shodno navedenim maksimalni kapacitetima. Međutim, uz neophodno ulaganje u proizvodni i kadrovski kapacitet, kao i uz ulaganje u realizaciju novog proizvodnog pogona od države, Institut „Torlak“ bi bio u stanju da proizvede i do 20.000.000 doza godišnje, čime bi zadovoljio kako potrebe stanovnišva u Republici Srbiji, tako i potrebe u regionu za predmetnom vakcinom – izjavila je dr Stoiljković.

Zašto je obavezna vakcinacija za medicinske radnike

Novim pravilnikom o borbi protiv zaraznih bolesti predviđeno je da se medicinski radnici obavezno vakcinišu kako bi zaštitili i sebe, ali i pacijente. Za sve druge vakcinacija je preporuka, dok je za osobe koje rade u zdravstvenom sistemu obavezna.

– Vakcinacija protiv gripa je obavezna za sve zdravstvene radnike zato treba sačuvati ne samo zdravstveni sistem već i pacijente kako lekari ne bi bili izvor infekcije. U onim zemljima gde se uspešno sprovodi, poput Švedske, Norveške, SAD, Francuske, Kanade, tu se kreće oko 60 odsto obuhvata zdravstvenih radnika, Amerikanci kažu čak 95 odsto. Naravno, među zdravstvenim radnicima postoje i oni koji ne smeju da prime vakcine, to su izuzeci i to je opravdano – kaže profesor Tiodorović.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here