Home TEMA DANA Dr NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: „SZO NEMA POJMA, NEĆE BITI DRUGOG TALASA VIRUSA!...

Dr NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: „SZO NEMA POJMA, NEĆE BITI DRUGOG TALASA VIRUSA! JA SAM IMAO KORONU!“

1043
0
SHARE

SZO bez kredibiliteta?

Nestorović ocenjuje i da je Svestska zdravstvena organizacija izgubila status relevantnog sagovornika na temu.

– SZO je toliko puta pogrešila da ne znam kako ih nije sramota da pričaju. Na kraju su pohvalili Švedsku, a prvo su preporučili svima da se zaključaju – vraća se na njihovu procenu dodajući da je ne uzima za ozbiljno.

Na njihove navode da mnogi virusi nisu iskorenjeni, te da se španska groznica vraćala u tri talasa, od kojih je drugi bio najsmrtonosniji, kao i da HIV opastaje decenijama, iako su pronađeni lekovi „koji omogućavaju život u koegzistenciji sa patogenom“, Nestorović odgovara da se ti virusi ne mogu porediti sa korona virusom.

– To je potpuno druga priča, potpuno druga vrsta virusa. Pošto su svi uzimali model gripa, svi su grešili. Ovo nije grip, drugačije se ponaša. Virus gripa je stalno tu, malo izmutira, pa se vrati. Virusi kao što su korona virusi nemaju baš tu sklonost, ni u jednoj od epidemija virus nije preživeo godinu dana – kaže misleći na primer spomenutih Sarsa i Mersa:

Sezona korona virusa u decembru

– Ako bi bio neki drugi talas, on bi mogao da bude krajem novembra, u decembru. To je sezona korona virusa, oni se tad pojavljuju zbog osobina omotača koji je neotporan na visoke temperature, na vlažno vreme, UV zrake.

Iako je u prethodnoj rečenici ostavio nešto prostora za „veliki povratak na scenu“, smatra da se virus tada ne bi mogao uporediti sa situacijom kakvu smo imali na početku godine. Takođe, i dalje je pri stavu da visoke temperature, vlažan vazduh i UV zraci uništavaju virus, iako među njegovim kolegama ima onih koji tvrde da to nije tačno, te da se na taj način samo smanjuje mogućnost prenošenja virusa.

– Preko 30 stepeni on praktično gubi infektivnost – dosledan je pulmolog iz Tiršove:

– Može da ostane prisutan povremeno, ali on više nije infektivan. Mi to sad vidimo. Ovoliki inficirani, niko nema nikakvu tešku kliničku sliku.

Ako postane sezonski grip, onda neće biti interesantan, jer će biti blaža klinička slika. Biće rizičan za one za koje je bio i dosad, za stare ljude.

Kaže i da se u svetu vode polemike o kolektivnom imunitetu, te da se ispituje imaju li antitela u serumu ikakav značaj.

– Većina zemalja ima niska antitela. Italijani to rade nešto ambiciozno, na 150.000 ljudi. U Španiji svega šest, sedam odsto ima antitela – navodi poslednje podatke.

„IMAO SAM KORONU“

Gostujući u jednoj emisiji priznao je i da nije bio u samoizolaciji pošto je moralo mnogo da se radi.

– Ja sam skoro siguran da sam imao koronu na samom početku jer sam dva dana imao temperaturu i proliv, ličilo je da je to, to. Nisam bio u samoizolaciji jer nije bio trenutak za to i moralo je da se radi. Meni je brzo prošlo, ali nisam nikog inficirao jer sam bio društvenoodgovoran – kazao je dr Nestorović u emisiji.

Međutim, kada su ga novinari upitali da li je moguće da je bio toliko neodgovoran da nije uradio ništa što je tih dana preporučivano svima drugima (samoizolacija, testiranje…), Nestorović tvrdi da se nije ponašao neodgovorno ni prema sebi ni prema ljudima iz svoje okoline.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here