Home TEMA DANA DA LI NAM PRETI ŽESTOK UDAR KORONE I GRIPA NA JESEN? LEKARI...

DA LI NAM PRETI ŽESTOK UDAR KORONE I GRIPA NA JESEN? LEKARI I NAUČNICI STREPE OD OVOG NAJCRNJEG SCENARIJA

564
0
SHARE

Korona virus i virus gripa će nas, sva je prilika, udariti još žešće na jesen nego što to čini kovid sada, u drugom vrhu prvog talasa, kad smo svedoci skoka broja obolelih, obolevanja mladih i punih bolnica širom Srbije.

Ovako bi moglo da glasi upozorenje naučnika s različitih krajeva planete, koji još tvrde da je korona virus mutirao i da je sada 10 puta zarazniji nego što je bio prošle zime u Kini, piše „Kurir“.

Pulmolog dr Branimir Nestorović otiša je još dalje i izjavio je ,“da bi rekao da je ovo drugi virus“, kao i da je to njegovo lično mišljenje.

– Pogledajte ko se sad inficira, uglavnom mladi, studenti, ljudi radno sposobni, srednjeg životnog doba. Veoma je malo starih. Rekao bih da ovo liči na drugi virus – naveo je on za Kurir televiziju, dok je dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član republičkog kriznog štaba, već upozorio na mogući najcrnji scenario koji bi mogao da se ostvari na jesen – da se ukrste Kovid-19 i sezonski grip.

Ni prof. dr Zarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, kaže da ne odbacuje mogućnost da če se na jesen korona virus i grip sudariti, ali i dodaje da on sada nije siguran da iko na planeti može da tvrdi da je korona virus mutirao.

– Da smo se odgovornije ponašali, ne bismo imali baš ovakvu situaciju. Sad plaćamo danak. Mislim da će se spojiti sezona gripa i korone, ali se potajno nadam da ćemo u avgustu ući u period smanjenja slučajeva korone – objašnjava ovaj nas čuveni stručnjak i dodaje da sad sve zavisi od nas – neophodni su maske, distanca, nema rukovanja, jubljenja, grljenja, obavezno je pranje ruku i ne sme se dodirivati lice.

Što se tiče jeseni, dodaje on, vrlo će teško moći da se razlikuju kliničke slike gripa i korona virusa jer su slične.

Moraćamo u što većem broju da se vakinišemo protiv gripa

– Zato je neophodno da se u sto većem broju vakcinišemo protiv gripa pred njegovu sezonu. Na taj način ćemo barem od jedne bolesti biti zaštićeniji. Što se tiče mutacije

koronavirusa, mnogo smo dosad grešili kad je taj vi rus u pitanju. Globalno. I dalje je puno nepoznanica.

Sva licitiranja da je virus mutirao, da je vuhanski i italijanski soj kod nas ili pak neki drugi, hrabra su. Za mutaciju je neophodno vreme, a nije ga dovoljno prošlo da bismo izvodili zaključke – objašnjava prof. dr Ranković.

I dr Srda Janković, imunolog, pozvao je građane da se obavezno vakcinišu protiv gripa.

S druge strane Atlantika, američki naučnici tvrde da korona ne miruje, da je virus mutirao i da je sada deset puta zarazniji nego štoje bio krajem prošle godine, kad se pojavio u Kini.

Prema objavljenim podacima, niz eksperimenata koji su sprovedeni u istraživačkom institutu Skrips u Floridi pokazali su da mutacija utiče na protein koji virusu omogućava da se probije unutar ćelija u ljudskom organizmu, piše „Kurir“.

Čini se, kako navode istraživači, da pacijenti koji se sada zaraze kovidom-19 nemaju teže simptome bolesti u odnosu na one koji su ranije oboleli od korone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here