Home TEMA DANA CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

895
0
SHARE

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, dok je lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić izabran za predsednika parlamenta.

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije za Novu.rs objašnjava šta sledi dalje.

“Nema sumnje da je ovo kraj epohe Mila Đukanovića kao lidera u Crnoj Gori. Kao što je definitivno da je ovo i kraj epohe dominacije DPS-a”, kaže Pavićević za naš portal i dodaje da je “stvar čiste političke logike i odgovornog delovanja da se Đukanović pomeri sa mesta šefa DPS-a”.

Druga opcija je da sve ostane kako jeste, i da se prepusti kohabitaciji, koja će nužno da slabi njegov politički uticaj i njegov politički autoritet.

Treća opcija je da ga smene u samom DPS-u usled neminovnih promena u toj partiji i utvrđivanja odgovornosti za poraz na izborima. Milo je bio šef izbornog štaba i lista je nosila njegovo ime i samim tim on je najodgovorniji za izborni krah DPS-a, rekao je Pavićević.

On navodi da sada sledi zaokruživanje procesa konstituisanja novog skupštinskog saziva, potom formiranje nove, reformske Vlade na čelu sa profesorom Krivokapićem. A onda naravno operacionalizacija postignutih sporazuma i ozbiljan rad nove vlasti.

Kada je reč o sudbini dosadašnjeg premijera Duška Markovića, on će sada biti  “opozicioni poslanik i to će biti prilika da pokaže nivo svoje privrženosti demokratskim principima. Ne bi valjalo da izbegne tu odgovornost, a čeka ga posao i u delu unutrašnjih kadrovskih promena u DPS-u što je i sam nedavno najavio na javnom servisu.”

Pavićević očekuje da će Vlada Crne Gore biti formirana u najkraćem, razumnom roku jer “nema razloga za oklevanje, ali ni za neodgovorno brzanje. Treba biti i efikasan i dovoljno strpljiv. Oktobar mesec je realan rok”.

“Otvaramo novu, bolju, napredniju epohu crnogorske politike sa novim liderima i politikom koja će da vodi emancipaciji društva. Pravo da Vam kažem, zadovoljstvo je biti deo ovakve vrste promena kakve sada imamo u Crnoj Gori”, rekao je on.

Kaže i da dogovor oko Skupštine pospešuje formiranje Vlade Crne Gore.

“Pospešuje mnogo, tu nema dileme. Mnogi su imali dileme i oko današnjih dogovora i sada vidimo da predstavnici pobedničkih saveza na izborima u Crnoj Gori prepoznaju da je sada ključno zajedništvo. Kao što je razvlašćivanje bila ključna reč uoči i na dan izbora u Crnoj Gori, u postizbornom periodu ključna reč treba da bude zajedništvo. To se razume i to je dobro”, rekao je Pavićević.

U Podgorici je danas održana konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj su verifikovani mandati 81 poslanika.

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić izabran je danas, na konstituticnoj sednici Skupštine Crne Gore, za predsednika Skupštine Crne Gore.

(Nova.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here