Home TEMA DANA CNBC: EVROPI PRETI REKORDNA INFLACIJA I RAZORNE POSLEDICE..!

CNBC: EVROPI PRETI REKORDNA INFLACIJA I RAZORNE POSLEDICE..!

606
0
SHARE

 

Sve više zapadnih stručnjaka i političara shvata da će se bez ruskog gasa suočiti sa rekordnom posleratnom inflacijom, piše Lorenco Kamel, kolumnista američkog časopisa The National Interest.

Prema njegovim rečima, tradicionalna američka politika, koja se zasnivala na principu regionalne sfere uticaja opisanom u Monroovoj doktrini, odavno je prerasla u globalnim razmerama.

Kamel je podsetio da od vojnih baza, koje različite zemlje imaju van svojih granica, 85 odsto pripada Sjedinjenim Državama: 750 u 80 država.

„Takve promene će se, čak i bez bojkota, ubrzati u industrijama, koje intenzivno troše gas, jer će biti neophodno brzo prevazići zavisnost od ruskih snabdevanja, koje su do sada bile dostupne po povoljnim cenama“, rekao je Kuts.

Ekspert smatra, da evropske zemlje treba da izbegavaju ishitrene odluke o prelasku na druge izvore energije, jer će to dodatno ubrzati inflaciju i pogoditi porodice sa niskim primanjima.

Evropska centralna banka se, sa svoje strane, suočava sa jedinstvenim izazovom: bez usporavanja ionako slabog ekonomskog rasta, treba da obuzda rekordnu inflaciju.

U martu je, prema podacima Eurostata, ovaj broj porastao na 7,5 odsto, dok nemačke institucije predviđaju rekordnih 6,1 odsto u poslednjih 40 godina za ovu godinu.

Ali ako se prekine snabdevanje energijom, inflacija će naglo skočiti na 7,5 odsto, što je rekord za čitav posleratni period.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Prema rečima specijaliste za ulaganje u hartije od vrednosti Geraldine Sundstrom, recesija sada preti Evropi mnogo više nego Sjedinjenim Državama.

U kontekstu inflatornog šoka i krize snabdevanja usred zatvaranja industrijskih preduzeća, pozicija zemalja Starog sveta je mnogo manje stabilna od one Vašingtona, naglasila je ona.

Nemačka i druge zapadne države suočavaju se sa skokom cena goriva nakon uvođenja sveobuhvatnih sankcija kao odgovora na rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Bez obzira na to, u Evropi se i dalje pozivaju da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa.

U tom kontekstu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjasnila se protiv zabrane uvoza ruskog gasa.

Prema rečima šefa Federalne mrežne agencije Klausa Milera, prekidi u snabdevanju prete da imaju razorne posledice po nemačko poslovanje, stanovništvo i lance snabdevanja.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here