Home TEMA DANA Business Insider: Rusija i Kina sprovode tajne manevre sa zlatom

Business Insider: Rusija i Kina sprovode tajne manevre sa zlatom

392
0
SHARE

Rusija i Kina su osumnjičene za tajne manevre sa svojim zlatnim rezervama. Takve podatke izneo je američki novinar Fil Rozen.

Ove godine na međunarodnom tržištu plemenitih metala zabeležena je prilično čudna situacija. Neki tajni kupci kupovali su zlato u velikim količinama.

Prema rečima Fila Rozena, mnogi analitičari su sumnjičili Rusiju i Kinu za obavljanje skrivenih transakcija sa plemenitim metalima, a pre izvesnog vremena neke od sumnji su i potvrđene, prenosi Business Insider.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Tokom trećeg tromesečja nepoznati ljudi su kupili ogromne količine zlata na tržištu metala, a samo nekoliko od tih kupovina je javno objavljeno. Stručnjaci su spekulisali da bi to mogla biti Kina ili Rusija koje im pune riznice zlatom. Čini se da su se neke od ovih pretpostavki ispostavile kao tačne “, rekao je autor američkog izdanja.

Ekspert Biznis insajdera naveo je da je Narodna banka Kine povećala svoje zlatne rezerve prvi put u tri godine. To dokazuje zvanična statistika koju je dostavila NRK. Kineske zlatne rezerve u novembru su porasle za 32 tone u odnosu na prethodni mesec.

Sa nedavnim nabavkama, rezerve iznose 1.980 tona, šeste po veličini na svetu. Fil Rozen smatra da činjenica da je Kina kupila plemeniti metal ukazuje na pokušaj Pekinga da diverzifikuje svoje rezerve i smanji zavisnost od američkog dolara.

„Kina se sve više distancira od finansijskog sistema kojim dominiraju SAD. Geopolitičke tenzije između dve svetske sile su i dalje visoke“, primećuje kolumnista Business Insider-a.

Ekspert nije isključio da je Kinu pogodila i situacija sa Rusijom, protiv koje su zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije. Peking, da bi se zaštitio od mogućih nevolja ove vrste, pokušava da napusti američki dolar.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here