Home TEMA DANA AZERBEJDŽANSKI MINISTAR POTVRDIO: ALBANCI GRADILI JERMENSKE MANASTIRE OD 9-13. VEKA- NISU ONI...

AZERBEJDŽANSKI MINISTAR POTVRDIO: ALBANCI GRADILI JERMENSKE MANASTIRE OD 9-13. VEKA- NISU ONI ILIRI, ONI SU ODAVDE

616
0
SHARE

U VIII veku Arapi su zaposeli zemlje oko Kaspijskog mora i iza Kavkaza. Halifat je ovim osvajanjem, došao u sukob sa Hazarima. Arapi su bili zaštitnici islama, a Hazari Mojsijeve vere, pa je sukob, pored drugih imao i verski karakter.

Hazari su nametali Albancima vrlo težak danak pa su ovi stali na stranu Arapa i većim delom prešli na islam. Hazarski vojskovođa u ratovima sa Arapima je bio kaganov sin Bardžil.

Kada je ušao sa vojskom u Albaniju 730. godine naredio je da se samo muslimani pobiju. Ta Bardžilova naredba je naterala Albance da beže i da traže spas kod Arapa. Za to vreme na Sredozemnom moru su vođene teške borbe između Arapa, kao predstavnika islama i Romeja (Vizantijsko carstvo), kao predstavnika hrišćanstva.

Arapi su oteli od Romeja veći deo Sicilije i deo južne Italije, pa da bi ojačali islamsko stanovništvo u ovim zemljama doveli su deo stanovništva iz kavkaske Albanije, koje je izbeglo ispred Hazara.

Borbe između Arapa i Romeja na Siciliji su trajale dugo vremena i u periodu 827—878., Sicilija je podeljena na dva dela, islamski i hrišćanski, pa otuda naziv Dve Sicilije. Romeji su uspeli 970. godine da osvoje islamski deo i na tom prostoru su preuzeli Albance. Jedan deo ovog naroda preveli su u hrišćanstvo.

(Pravda.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here