Home TEMA DANA ANALITIČARI O “OPERACIJI POD LAŽNOM ZASTAVOM” KOJA TRESE SRBIJU

ANALITIČARI O “OPERACIJI POD LAŽNOM ZASTAVOM” KOJA TRESE SRBIJU

465
0
SHARE

Srpska policija ne postoji…

Slučaj “prisluškivanje” može biti nastavak. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što odgovornost za to da se u nekoj državi predsednik prisluškuje godinu i po dana, nekako po logici stvari ide na leđa ministra policije, sada već bivšeg.

Baš to je rekao i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Srbije general Rodoljub Milović:

“Ako je tačno da je predsednik Srbije prisluškivan godinu i po dana, onda srpska policija ne postoji. Dok sam ja bio šef UKP-a bilo je nemoguće prisluškivati bilo koga bez odluke pravosuđa.

U sve što smo mi radili uvid je imala Bezbednosno-informativna agencija (BIA). Da li je u međuvremenu odvojen taj sistem UKP-a za prisluškivanje od BIA, ja zaista ne znam, rekao je Milović i dodao da su sve priče o prisluškivanju predsednika države “konfuzne”, te da treba biti otvoren i za nešto drugačiju pozadinu celog slučaja.

“Da li će ovo da bude kao nekada sa mnom, kada sam optužen da sam prisluškivao Tomu Nikolića i Aleksandra Vučića, a na kraju se ispostavilo da sve to nije tačno ili je ovo zaista neka ozbiljnija priča – pokazaće vreme”, kazao je bivši načelnik UKP-a.

Zbunjivanje ili obmanjivanje građana

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek u izjavi za portal Nova. rs potvrđuje da prisluškivati predsednika države nije baš tako jednostavno, te da niko u MUP to nije mogao tek tako da uradi.

“Policija ne može da prisluškuje nezavisno od BIA, to nije mogao niko iz MUP samostalno da uradi. Sva oprema za prisluškivanje i sprovođenje mera je u rukama BIA, pored toga za tako nešto mora da postoji nalog suda.

Godinama unazad postoji proces reforme da se taj centar za prisluškivanje izdvoji iz BIA i da se formira jedno nezavisno telo. Postoji preporuka za to, a država koliko znam razmatra modele, kako bi se to sprovelo. Tako bi sve bilo transparentnije. Činjenica je da recimo BIA učestvuje u istragama organizovanog kriminala, što joj uopšte nije u domenu”, navodi Elek.

Advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević, koji se danas nalazi na čelu Saveta za bezbednost Skupštine slobodne Srbije, uveren je, međutim, da je reč o klasičnom obmanjivanju građana.

“Uveren sam da su ovo smislili urednici zabavnog programa u Srpskoj naprednoj stranci. Prošle godine smo prvi put otkako postoji demokratija videli da članovi vladajuće stranke

štrajkuju glađu, sad vidimo da stranka koja u svojim rukama drži apsolutno sve i ima namanje četiri legalna i dva nelegalna sistema za prisluškivanje, priča da joj neko prisluškuje predsednika. A nisam primetio da je neko uhapšen i sad mi treba da gatamo da li je Stefanović ili šta je rekao Šešelj o Lončaru”, kaže Prelević i dodaje:

“Ako ne lažu da ga je neko prisluškivao, što ne kažu građanima da su nesposobni da vode državu jer ne mogu da uhapse i privedu pravdi čoveka koji prisluškuje predsednika.

Uveren sam da će to na kraju biti Đilas i isto tako sam uveren da ćemo suđenje imati samo na Pinku, jer je ovo ponavljam zabavni program Nezavisne republike Zabavište za decu i umobolne. Normalni ljudi na ovo ne nasedaju”, zaključuje Prelević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here