Home TEMA DANA AMERIČKI AMBASADOR OTKRIO: SUSRET U SAD IZMEĐU VUČIĆA I TAČIJA NIJE OTKAZAN...

AMERIČKI AMBASADOR OTKRIO: SUSRET U SAD IZMEĐU VUČIĆA I TAČIJA NIJE OTKAZAN NEGO ODLOŽEN- OVO SE DEŠAVA..

1176
0
SHARE

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući nije otkazan, nego odložen, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, napominjući da ima informacije iz Prištine po kojima će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro dobiti sagovornika iz Prištine za dijalog.

On je rekao da su SAD bile razočarane što do sastanka nije došlo, jer su imale velika očekivanja da će biti postignut pravi napredak, koji će kasnije dati zamah narednim događajima.

Govoreći o ulozi specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, Godfri je rekao da je njegov utisak da nije bilo Grenelove energije i velikog truda, i dalje bismo se bavili pitanjem carina i drugih recipročnih mera, kao preprekama za ponovno započinjanje dijaloga, preneo je Tanjug pisanje Politike.

Ambasador SAD je istakao da je siguran da će i uključivanjem specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka doći do nastavka dijaloga, ocenivši da su i evropski partneri sada veoma aktivni jer nastoje da usklade korak sa tempom koji je postavio Grenel.

“Predsednik Vučić je takođe bio jasan da ceni takav tempo u kojem se pitanja rešavaju jedno za drugim, bez odugovlačenja”, ukazao je Godfri.

Odgovarajući na pitanje da se stiče utisak o neslaganju Vašingtona i evropskih partnera o dijalogu Beograda i Prištine, Godfri je rekao da zna da bi evropski partneri voleli da je u

pojedinim postupcima bilo malo više koordinacije, ali da ne bi rekao da je bilo neslaganja.

“Ima mnogo toga da se uradi na obe strane, a ambasador Grenel je oduvek bio usredsređen na ekonomiju, biznis i privatni sektor”, istakao je Godfri.
On je izrazio očekivanje da će dijalog biti nastavljen čim se, kako kaže, srede stvari u Prištini.

Odgovarajući na pitanje da li je ideja bila da se na sastanku u Vašingtonu razgovara o ekonomskim pitanjima koji bi trasirali put za političke razgovore ili o razmeni teritorija, za šta se spekulisalo da bi moglo biti tema sastanka, Godfri je rekao da je Grenel bio jasan da se neće govoriti o razmeni teritorija na tom sastanku.

“Njegova ideja je bila da se pronađu podsticaji za ekonomiju, kao i da se pokrene zamajac i energija koju će kasnije moći da primene i evropski partneri u svom radu”, istakao je američki ambasador.

On je ukazao da nakon izbora predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima mandat da se bavi tim pitanjem, a da je izazov za Prištinu što oni trenutno nemaju sagovornika za njega.

“Prema informacija koje dobijam iz Prištine, radi se na pravljenju infrastrukture za razgovore i predsednik Vučić će uskoro imati sagovornika sa njihove strane”, rekao je Godfri.
Prema njegovim rečima, mogu se očekivati i brojni događaji na tu temu i u evropskim prestonicama.

Kada je reč o vremenskom okviru, Godfri je rekao da je Grenel bio direktan i poručivao da, ako ovaj proces neće doneti rezultate, on ima čime drugim da se bavi, dodajući da mu se čini da je isti slučaj i sa predsednikom Vučićem.

Godfri je odbacio ocene da je navodno “duboka država” u SAD minirala održavanje sastanka u Vašingtonu obelodanjivanjem optužnice za ratne zločine protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

Kada je reč o nedavnim izborima u Srbiji, Godfri je rekao da predsednik Vučić ima jak mandat i da se raduje saradnji sa novom vladom, dodajući da je, kada je reč o rezultatima, bilo razočarenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here