Home POGLEDI ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE U SRBIJI! ARHEOLOZI U ČUDU, KADA SU U KOVČEGU PRONAŠLI...

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE U SRBIJI! ARHEOLOZI U ČUDU, KADA SU U KOVČEGU PRONAŠLI ZAGONETNI METALNI LISTIĆ STAR 1800 GODINA

745
0
SHARE

Kada je podignut poklopac sarkofaga, arheologe je iznenadio neuobčajeno raskošan grobni inventar.

– Rimljani nisu imali običaj da se razbacuju zlatom tako što će ga polagati u grobove. Smatrali su da to rade „prosti ljudi i varvari“. Osim u jednom slučaju, prilikom smrti kćeri koja nije doživela da se uda, te je deo miraza polagan uz nju.

Možda je upravo to i ovde bio slučaj, budući da su u sarkofagu otkriveni medaljon od zlatnog lima, te naušnica i dva prstena od zlata. Taj medaljon je jedinstven na viminacijumskim nekropolama, jer je izrađen u obliku pelte, štita Amazonki, koji ima zaštitničku simboliku.

Sa prednje strane je ukrašen umecima od stakla zelene boje, a tehnikom filigrana izvedene su konture kantarosa, grčke posude koja je simbolizovala besmrtnost ili ponovno rođenje. Na prstu desne ruke nađen je prsten od zlata, izrađen u obliku zmije, koja je u doba antike imala zaštitničku ulogu.

Na kraju, ispod glave deteta, otkriven je višestruko ispresavijan srebrni lim, na kome smo uočili ureze izvršene oštrim predmetom. Znali smo da je to poruka višim silama – kaže dr Korać.

Arheolozi objašnjavaju da su ovakve pločice poznate još od vremena stare Grčke, od 5. do 6. veka pre nove ere i da su se zadržale u upotrebi tokom celog perioda rimskog carstva, sve do 4. veka nove ere.

Na starogrčkom su se nazivale katedosmoi, a na latinskom defixiones. One su najčešće polagani u reke, mora, zemlju, bunare, ali i u grobove prerano ili nasilno umrlih osoba, da bi se osiguralo da će zahtev stići do onih kojima je upućen.

– Radi se o mediju putem kojeg se obraćalo natprirodnim silama ili radije božanstvima ili demonima sa različitim molbama. Praksa je bila da se napiše tekst koji objašnjava šta se traži od onostranih sila, uz eventualno dodat tekst načinjen od reči poznatih kao voces mysticae, što je bio jezik razumljiv demonima. Na kraju, dodavani su simboli nazivani charakteres, koji su pozivali različite sile.

Veruje se da se radi o prastarim astrološkim znacima, od kojih svaki predstavlja određenu planetarnu ili kosmičku silu, dok kod hrišćana označavaju anđele i druge natprirodne sile. Srebrni lim iz viminacijumskog sarkofaga je unikatan upravo iz razloga što je u potpunosti ispisan isključivo ovim simbolima – zaključuje prof. dr Korać.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here