Home POGLEDI VELIKA ISPOVEST BUDIMIRA LONČARA: JNA JE PRED RAT HTELA DA KUPI ORUŽJE...

VELIKA ISPOVEST BUDIMIRA LONČARA: JNA JE PRED RAT HTELA DA KUPI ORUŽJE OD RUSA ZA DVE MILIJARDE DOLARA- EVO ŠTA BI SE DOGODILO..

596
0
SHARE

Objašnjava da su rezoluciju o zabrani izvoza oružja pisale zemlje naklonjene Hrvatskoj, te da je naoružavanje Hrvatske nastavljeno „vlastitim kanalima“

Lončar kaže da je tražio od tadašnjeg saveznog premijera Ante Markovića da smeni generala Kadijevića sa kojim je imao stalne sukobe,

„Uveren sam da je za Slobodana Miloševića bilo ključno pridobiti JNA. To je i uspeo kad je Srbija vrlo vešto predložila Kadijevića za četvrtu generalsku zvezdicu“, tvrdi Lončar i dodaje da je „armija zabila poslednji ekser u kovčeg SFRJ“.

Hrvatska je zahvaljujući Jugoslaviji skinula hipoteku NDH i proširila se

Lončar kaže i da je „Hrvatska uprkos hipoteci NDH, preko Jugoslavije postala pobednica“.

„Došlo je do proširenja na teritorije koje nikada nije imala, od Istre, Rijeke, do nekih ostrva i moga Zadra. Hrvatska se procentualno u odnosu na svoju veličinu proširila najviše među zemljama pobednicama. Ta ostavština Jugoslavije je neprocenjiva

za integritet Hrvatske. I pravilno je što se veterani iz ovog rata ne zovu borci za slobodu nego branitelji. Oni su branili ono što je stvoreno za vreme NOB-a, za vreme partizana, Tita, jer je Milošević želeo da menja granice“, kaže Lončar.

O trenutnoj situaciji u svetu, Lončar kaže da je „svet danas u dubokoj multidimenzionalnoj krizi“.

„Haos i neizvesnost su dominantne karakteristike. Kriza liberalnog kapitalizma počela je u Americi. SAD je u najdubljoj društvenoj krizi otkako postoji. Mešaju se socijalni i rasni sukobi.

Možemo očekivati da će se ta kriza, koja je na površinu izbacila jednog Trampa, početi rasplitati. Ali to neće ići lako. Mora doći do nove preraspodele, do društvenog preobražaja“, kaže Lončar.

Prognozira da će svet ponovo postati multipolaran, uz dve izdvojene sile, SAD i Kinu, koje ipak neće imati monopol

Kada je Evropa u pitanju, Lončar kaže da se ona mora menjati i produbiti zajedništvo.

„Prvi evropski prioritet je pronalazak zajedničkog jezika s Rusijom, koja se i sama mora temeljno menjati“, navodi Lončar.

(Sputnjik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here