Home POGLEDI U NESTALOM BRODU IZ 18. VEKA PRONAĐEN KAPETAN I POSADA ALI SVI...

U NESTALOM BRODU IZ 18. VEKA PRONAĐEN KAPETAN I POSADA ALI SVI ZALEĐENI

1606
0
SHARE

Misterija broda “Oktavijus” počinje 1761. godine kada je pristao u londonskoj luci kako bi preuzeo teret koji je trebalo da preveze u Kinu.

Ovaj veličanstveni jedrenjak napustio je luku sa kompletnom posadom, kapetanom, njegovom ženom i sinom. Pristigli su bezbedno u Kinu, gde je istovaren teret sa broda.

Ubrzo su isplovili nazad na otvoreno more kako bi se se što pre vratili u Englesku ali pošto je vreme bilo neobično toplo, kapetan je odlučio da okrene brod dalje na istok te da plove kući kroz tada još slabo istraženi Severozapadni prolaz.

To je bila poslednja informacija o ovom brodu i posadi, a kako se nisu vratili u Englesku, “Oktavius” je proglašen izgubljenim.

Tako je bilo sve do 11. oktobra 1775. godine, kada je posada broda kitolovca “Herald”, koji je plovio ledenim vodama oko Grenlanda, slučajno ugledala u daljini jedrenjak.

Kada su se približili brodu, posada je videla da je oštećen, jarboli su bili polomljeni, a jedra su visila iscepana.

Stravičan prizor u potpalublju

Kapetan “Heralda” naredio je posadi da pretraži jedrenak, za koji su prvo posumnjali da je “Oktavijus”. Posada je uspela da se prebaci na palubu jedrenjaka koja je bila potpuno napuštena.

Otvorili su zatim drveni poklopac i spustili se niz merdevine u mračno potpalublje, a tamo ih je čekao stravičan prizor. Čim su uspeli malo da osvetle ovaj sablasan prostor, pred očima im se pojavila slika zaleđenih ljudi.

Iako su bili šokirani ovim prizorom, uspeli su da u nekoliko prostorija pronađu čitavu posadu, svih 28 zaleđenih ljudi.

U jednoj kabini su pronašli kapetana koji je sedeo za svojim stolom, sa perom u ruci, dok je brodski dnevnik stajao otvoren na stolu ispred njega.

Mastilo i druge stvari bile su uredno poređane na stolu. Na krevetu iza ugledali su telo žene i dečaka umotano u ćebadi.

Posada “Heralda” bila je prestravljena celim prizorom. Neko od njih je zgrabio brodski dnevnik i brže bolje su pobegli sa “Oktavijusa”.

Brodski dnevnik otkrio tajnu

U tom haosu, srednje stranice zaleđenog dnevnika negde su ispale, pa je kada se posada vratila na svoj brod kapetan primetio da su ostale samo prve i poslednje strane.

To mu je bilo dovoljno da odgonetne barem deo misterioznog nestanka jedrenjaka.

Tada je rastumačeno da je kapetan “Oktavijusa” usmerio brod prema Severozapadnom prolazu, ali je ostao zarobljen u ledu Arktika, gde se kompletna posada posmrzavala.

Poslednji unos podataka u dnevnik datirao je iz 1762, što ukazuje da je “Oktavijus” bio u ledenom Arktičkim okeanu punih 13 godina. Poslednji zapisani položaj broda bio je “75N 160W”, što ga je lociralo 250 milja severno od Baroua na Aljasci.

Tako je “Oktavijus” izgleda bio prvi brod koji je preplovio Severozapadni prolaz.

Pošto se posada sa “Heralda” uplašila, uverena da je jedrenjak uklet ostavili su ga tako okovanog u led.

Posle toga niko nikada više nije video “Oktavijus”, a pretpostavlja se da je potonuo, iako se dugo verovalo da “ukleti jedrenjak” sa mrtvom posadom i dalje plovi negde na otvorenom moru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here