Home POGLEDI ŠOK OTKRIĆE U VELIKOJ PIRAMIDI U GIZI: VANZEMALJSKI TRON ZA PUT DO...

ŠOK OTKRIĆE U VELIKOJ PIRAMIDI U GIZI: VANZEMALJSKI TRON ZA PUT DO ZVEZDA (VIDEO)

837
0
SHARE

Misteriozna ogromna šupljina, dužine barem 30 metara, koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi mogla bi da čuva gvozdeni tron napravljen od rude iz meteora.

Arheolozi smatraju kako je tron postavljen tamo kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sledeći život.

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, ali arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio. Šupljina je oblika hodnika i mogla bi se još protezati u visinu unutar piramide.

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine pre nove ere, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u istoriji arhitekture. Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima se može pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, pre dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliki galeriju koja vodi do kraljeve komore.

“Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju ‘smanjenja težine’ nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga”, kaže Đulio Malji, direktor Odeljenja matematike i profesor arheoastronomije na Politekniko di Milano, koji dodaje kako posmatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadima i kasnije rekonstruisan, možemo da pretpostaviti kako bi taj tron trebao da izgleda.

Radi se o niskom stočiću od cedrovine prekrivenim zlatom i keramikom.

Keopsov tron bi mogao biti slična, samo pokriven i tankim gvozdenim pločama.

“Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religioznim običajma navedenim u drevnim zapisima”, kaže Malji. “U tim se zapisima navodi kako će faraon, pre nego što stigne zvezde severa, morati proći kroz “vrata neba” i sesti u svoj “gvozdeni tron”.

“Jasno da to ne bi bilo liveno, već meteorsko gvožđe, koje je palo s neba u obliku gvozdenih meteora (a koje je specifično po tome da sadrži visoki procenat nikla), baš kao što se i spominje u zapisima”, kažu naučnici. Egipćani su koristili ovo gvožđe za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.

(Net.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here