Home POGLEDI PRAVE GRANICE DUŠANOVOG CARSTVA: NEMOJTE DA VAS LAŽU, OVO JE NEMAČKA KARTA...

PRAVE GRANICE DUŠANOVOG CARSTVA: NEMOJTE DA VAS LAŽU, OVO JE NEMAČKA KARTA IZ 19. VEKA!

384
0
SHARE

I još nešto. Dušan je navodno 1355. godine, pre nego što će umreti, osvojio Adrijanopolj, današnje Jedrene, vodeći silesiju od 80.000 ratnika na Carigrad, napisao je u “Istoriji balkanskih naroda” francuski diplomata i pisac Rene Risteluber.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Smrt ga je prekinula, a ni ove dodatke imperiji – ako je ovo uopšte tačno a ne istoriografski oborena legenda – nećete naći ni na jednoj mapi.

Risteluber se takođe pita, da nije slučajno perfidni vizantijski otrov radio, jer je Dušan

umro u pohodu na Carigrad, isto kao i Krum Strašni? da su Srbi osvojili Carigrad, ne bi li istorija krenula potpuno drugačijim tokom? da je jedan mlad i snažan narod zamenio ostarelo i nemoćno Vizantijsko carstvo, ne bi li zaustavio Turke na njihovom pohodu?

Zbog svega nevedenog, na vrhu ovog teksta priložili smo zanimljivu kartu Dušanovog carstva koja dolazi baš iz pera jednog Nemca, pripadniko te ozloglašene “bečko-berlinske škole” (koja očito nije baš toliko ozloglašena), Johana Gustava Drojsena, jednog od najvećih nemačkih istoričara XIX veka.

Premda se njegov najznačniji doprinos nauci ticao Pruske i klasične antike, posebno njegovog dela koji se bavio Aleksandrom Velikim (dugo, dugo godina najbolje delo istorijske nauke o najvećem osvajaču svih vremena uopšte) proučavao je i druge periode pa tako i srednjevekovnu Srbiju.

Uglavnom, jedan Nemac je uradio ono što je svaki srpski istoričar trebalo da uradi- da okameni trenutak kada je država bila najveća, a ne kada je bila najmanja.

Na Drojsenovoj karti u sastavu Srbije je Bosna, a Bugarska je srpski vazal, i samim tim de jure deo imperije što se uklapa u gorenavedene činjenice (Dušan je bio i imperator, preciznije vasilevs, Bugara, bugarski patrijarh ga je krunisao za cara).

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here