Home POGLEDI OVO MESO JE GLAVNI UZROČNIK- DEČACIMA U SRBIJI RASTU GRUDI, A DEVOJČICE...

OVO MESO JE GLAVNI UZROČNIK- DEČACIMA U SRBIJI RASTU GRUDI, A DEVOJČICE ULAZE U PUBERTET SA 6 GODINA!

1327
0
SHARE

Devojčice već sa 6 godina mogu da imaju sekundarne seksualne karakteristike, a dečacima mogu da rastu grudi, što je sve češće kod dece ovog uzrasta u Srbiji.

Doktorka Milica Kotlajić nam je objasnila kada roditelji treba hitno da reaguju, kao i šta uzrokuje ulazak u prerani pubertet.

Naime, primećeno je i da su deca u Srbiji, ali i u celom svetu krupnija od svojih roditelja, ali i da se ranije razvijaju.

Ta informacija nije nova, ali je šokantna i sama pomisao da bilo koja devojčica može da uđe u prerani pubertet do šeste godine, kao i to da tako malim dečacima rastu grudi.

Pubertas praecox (pubertas pekoks)

– Pubertas prekoks je takozvani prerani pubertet u koji mogu da uđu deca. Prepoznaje se po tome što se kod dece javljaju sekundarne seksualne karakteristike. Dakle oni se ne razvijaju polno, već se dešavaju promene na telu koje ukazuju na predpubertetsko stanje, napupele grudi, čvorići u grudima, malje i slično – objašnjava pedijatar dr Milica Kotlajić.

Ona obrazlaže da se različito reaguje kada se to dijagnostikuje kod deteta do 6. godine i onog koje je prešlo tu dob.

– Ukoliko dete ima ispod šest godina i roditelji primete da se na dojci devojčice, na primer, pojavio čvorić, ili da su grudi napupele, tada situaciju smatramo alarmantnom i

odmah šaljemo dete kod endokrinologa koji dalje vrši dijagnostikaciju – upozorava na pojavu preranog puberteta dr Kotlajić i dodaje da se deca posle šeste godine drugačije tretiraju.

Naime, kada se to desi devojčici posle šeste godine onda se razmatra pre svega genetička predispozicija za prerani ulazak u pubertet, pa se zatim samo neko vreme posmatra situacija da se vidi kako telo reaguje.

– Dešava se da se takozvani čvorići na grudima devojčice pojave neposredno posle šeste godine.Tada pre svega pedijatri treba da utvrde da li je majka ranije ušla u pubertet, na primer sa deset godina.

Ukoliko to nije slučaj, situaciju pratimo i mi doktori i roditelji jer se najčešće desi da se godinu ili dve situacija uopšte ne promeni. Ponekad dalji razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika stagnira i duže vreme i tada ništa ne treba preduzimati – jasna je dr Kotlajić.

Zašto nastaje prerani pubertet kod dece u Srbiji? I evo koje meso je najčešće puno hormona

Pubertas prekoks nastaje najčešće iz dva razloga: ili postoji tumor hipofize ili problem potiče od nezdrave ishrane.

– Pretpostavka je da prerani pubertet  kod dece u Srbiji nastaje kao posledica unošenja mesa i mesnih proizvoda koji obiluju hormonima, najverovatnije ženskim. Dakle, danas se na većim farmama u našoj zemlji životinje hrane koncentratima, hormonskom hranom i vitaminima da bi se ubrzao njihov rast i da bi se pre našli na tržištu.

Najčešće su to piletina i junetina – kaže dr Milica Kotlajić i dodaje da je stvar ekonomske prirode i da bi trebalo konsultovati stručnjake iz te oblasti kako bi se našlo rešenje za ovu situaciju.

Srpska deca jedu takvu hranu životinjskog porekla i tim putem unose hormone i remete svoj prirodni hormonski balans. Na taj način se bukvalno „kljukaju“ supstancama koje ubrzavaju razvoj i nastaju mnoge telesne promene nalik pubertetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here