Home POGLEDI NIKO NE ZNA KO GA JE SAGRADIO: MISTERIOZNI PODZEMNI GRAD ZA 20.000...

NIKO NE ZNA KO GA JE SAGRADIO: MISTERIOZNI PODZEMNI GRAD ZA 20.000 LJUDI, 100 METARA ISPOD ZEMLJE, STAR NEKOLIKO HILJADA GODINA (VIDEO)

778
0
SHARE

Turska je bila centar pažnje zbog mnogih otkrića skorijih godina, ali jedno od njih bi moglo biti važnije nego išta na šta smo do sada naišli.

U Kapadokiji, centralnoj Turskoj, napravljeno je jedno od najvažnijih otkrića u poslednjih hiljadu godina.

Interesantno je da se do njega došlo prilikom prostog renovinaranja doma 1963. godine u gradu Derinkuju.

Kada je srušen jedan od zidova pećine, otkriven je prolaz ka podzemnom gradu koji je star nekoliko hiljada godina i seže u dubinu od oko 84 metra.

Koja je bila svrha ovog neverovatnog podzemnog grada? Kako su zapravo graditelji uspeli da izvedu tako zadivljujuću arhitekturu? Postoji preko 15.000 ventilacionih otvora širom grada koji dovode vazduh sa površine. Ovaj drevni podzemni grad je građevinska misterija jer predstavlja nešto što bi mi sa današnjom tehnologijom jedva mogli da napravimo.

Derinkuju je neverovatno postignuće i još uvek je nemoguće dokučiti kako je drevni čovek uspeo da sagradi podzemni grad pre nekoliko hiljada godina.

Geološke osobine kamena iz Derinkujua su veoma važne, zapravo kamen je veoma mek. Zato su graditelji Derinkujua morali da budu veoma pažljivi dok su pravili podzemne

odaje, postavljajući stubove koji su bili dovoljno jaki da podrže spratove iznad. Da to nije urađeno kako treba, čitav grad bi se urušio, a arheolozi do sada nisu pronašli nikakve dokaze o urušavanju u Derinkujuu.

Koja je mogla biti svrha ovog neverovatnog drevnog podzemnog grada koji je mogao da pruži sklonište za 20.000-30.000 ljudi? Istoričari veruju da je svrha grada bila da zaštiti stanovnike od invazije negde u periodu od 800. godine pre nove ere, ali većina njih se ne slaže sa tom teorijom, navodeći da bi čitav kompleks zahtevao ogroman inženjerski poduhvat.

Međutim, Derinkuju ima prosto neverovatan „bezbednosni sistem“ koji se sastoji iz hiljadu pokretnih vrata, sa kojim može da upravlja jedna osoba samo ako se nalazi unutar grada. Svaki od spratova ili nivoa može odvojeno da se zapečati.

Postoje mnoga pitanja o ovom drevnom gradu, a mnoga od njih i dalje nemaju odgovor. Ko je izgradio ovaj ogromni podzemni grad? Zbog čega je bio napravljen za 20.000 ljudi?

Neki istoričari i arheolozi veruju da su grad izgradili Frigijci, dok drugi smatraju da su to učinili Hetiti, a treći navode da je grad još stariji nego što se veruje.

Razlog zašto je na hiljade ljudi pokušalo da se sakrije u podzemlje su možda bile klimatske promene, navode neki od teoretičara. Mejnstrim klimatolozi veruju da je poslednje ledeno doba doživelo vrhunac pre oko 18.000 godina pre nove ere i da se završilo pre oko 10.000 godina pre nove ere.

Tako bi teorija o klimatskim promenama zaista mogla da bude tačna, a upućuje na jednu od najstarijih religija na Zemlji, zoroastrijsku religiju, prema čijim svetim tekstovima je veliki prorok Jima dobio zadatak da izgradi podzemno sklonište poput grada Derinkuju od nebeskog Boga Ahura Mazda, kako bi se narod zaštitio od ledenog doba.

Da li je to stvarno bila namena ove podzemne tvrđave ili je pravi razlog bio neki rat? Mnogi teoretičari tvrde da je logično da se podzemni grad napravi samo ako je u pitanju zaštita od nekog neprijatelja iz vazduha (vanzemaljci?).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here