Home POGLEDI NAUČNICI USPELI DA DEŠIFRUJU MISTERIOZNO “ĐAVOLJE PISMO”, TEKST IZ 1676. GODINE (VIDEO)

NAUČNICI USPELI DA DEŠIFRUJU MISTERIOZNO “ĐAVOLJE PISMO”, TEKST IZ 1676. GODINE (VIDEO)

697
0
SHARE

Naučnici su konačno uspeli da dešifruju pismo u kojem je jedna časna sestra, navodno, zapisala Sotonine reči!

Italijanski naučnici uspeli su da dešifruju tekst iz 17. veka, poznat kao Đavolje pismo, i to pomoću algoritma koji su našli na tzv. ‘dark webu’.

Reč je o pismu koje je navodno, pod uticajem đavola, napisala italijanska časna sestra Marija 1676. godine. Marija se, prema predanju, 11. avgust 1676. godine, probudila u samostanu Palma di Montekiaro na Siciliji, a lice joj je bilo umazano mastilom.

Marija je kraj sebe pronašla pismo napisano svojim rukopisom na nerazumljivoj mešavini grčkog, ćiriličnog, arapskog i ruskog pisma.

Marija je ostalim sestrama u samostanu ispričala šta je pronašla kraj sebe, a ostale sestre su zaključile da je Mariju u snu obuzeo đavo i da je pod njegovom voljom napisala tekst koji nisu razumele.

Mnogi naučnici i mistici su stolećima pokušavali da prevedu misteriozni tekst ali to nikom nije uspelo – sve do nedavno.

Prošle sedmice, 361 godinu od nastanka, tim stručnjaka sa Naučnog centra Ludum na Siciliji tvrdi kako su da otkriju značenje 15 redova misterioznog pisma. Deo su preveli koristeći deskriptivni kod s ‘tamne strane interneta’, piše IB Times, prenosi 24sata.

– Poruka sadrži sve – drogu, pedofiliju, prostituciju, ali i vrlo čudne i retke kodove – rekao je Danijel Abate, direktor centra Ludum. U pismu se spominju Bog, čovečanstvo i Sotona i

njihov odnos, a sestra Marija, odnosno onaj koji ju je navodno zaposeo, hrabri Boga da napusti čoveka i ostavi ga ‘u đavoljim kandžama’.

– Bog misli da može da oslobodi smrtnike. Sistem ne radi za nikoga već samo za sebe – stoji u pismu.

Moderni istoričari smatraju da je sestra Marija bolovala od šizorfrenije ili bipolarnog poremećaja, ali je istovremeno bila talentovani lingvista i vešto je baratala jezicima i različitim pismima.

– Moja teorija je da je reč o tačno određenoj abecedi kojoj je autorka sama sestra Marija. Stvorila ju je od njoj dobro poznatih simbola. Svaki od njih pomno je promišljen i strukturiran, neki se znakovi i simboli ponavljaju, kako namerno tako i slučajno – kazao je Abate.

Navodno je redovnica primila još dve đavolje poruke o kojima je obavestila ostale sestre u samostanu, ali one nikada nisu zapisane niti je otkriven njihov sadržaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here