Home POGLEDI NASA PRIZNAJE: NAUČNICI IMAJU DOKAZE DA PLANETA „NIBIRU“ IZVLAČI SUNČEV SISTEM IZ...

NASA PRIZNAJE: NAUČNICI IMAJU DOKAZE DA PLANETA „NIBIRU“ IZVLAČI SUNČEV SISTEM IZ RAVNOTEŽE

2106
0
SHARE

NASA kaže da postoje ubedljivi dokazi o misterioznoj ogromnoj planeti koja vreba na ivici Sunčevog sistema. NASA negira postojanje Nibiru ali priznaje da postoji neko ogromno nebesko telo koje utiče na naše Sunce.

Hipotetički Nibiru – takođe poznata kao Planeta X ili Planeta 9 – čini se da je izuzetno veliki, a njegova gravitacijska sila je izbacila naš Sunčev sistem iz ravnoteže, smatraju naučnici.

Internet je preplavljen tvrdnjama i teorijama zavere da je mitski planetarni sistem, poznat kao Nibiru ili Planeta X, na svom putu ka Zemlji, i izazvaće velike zemljotrese i vulkanske erupcije, zbog svoje gravitacione sile.

Vernici misle da je NASA-ino najnovije saopštenje potvrda da će nam se uskoro dogoditi strašna katastrofa.

Nibiru, ili Planeta X, je teorijski mini solarni sistem koji se sastoji od Sunca i nekih planeta i Meseca za koje se tvrdi da vrebaju na ivici našeg Sunčevog sistema sa orbitom od 3.600 godina oko Sunca.

Ovaj mit je rođen 1976. godine, kada je pisac Zakarije Sičin tvrdio da su dve drevne bliskoistočne kulture – Vavilonci i Sumeri – govorili o ogromnoj planeti – Nibiru – koja je orbitirala oko Sunca svakih 3.600 godine.

Međutim, uprkos verovanju da tamo negde postoji misteriozna planeta, NASA ostaje pri tvrdnji da je mit o planeti Nibiru prevara, i da nam neće doći ni blizu.

Dakle da bude jasnije, NASA negira postojanje Nibiru ali kaže da ipak postoji neka planeta bez imena koja utiče na naš sunčev sistem

Planeta X je ime koje je dato nepoznatoj planeti pre nego što je zvanično nazvana.

Da bi se izbegla konfuzija sa mitom Nibiru/Planeta X, NASA je naziva Planetom, jer bi to bila deveta planeta u našem Sunčevom sistemu nakon što je Pluton izgubio svoj status planete.

Veruje se je ta planeta 10 puta veća od Zemlje, i 20 puta dalje od Sunca nego Neptun – najudaljenija planeta u Sunčevom sistemu.

Iako postojanje Planete 9 tek treba zvanično da bude dokazano, istraživači čvrsto sumnjaju u to da postoji velika planeta koja vreba na udaljenoj ivici našeg Sunčevog sistema.

Ako je ta planeta tamo, onda bi to moglo objasniti zašto je Sunčev sistem malo van ravnoteže.

U većini zvezdanih sistema, okolne planete imaju tendenciju da se rotiraju u skladu sa svojom osom.

Međutim, u našem, planete su pod uglom od šest stepeni od svoj ose.

Konstantin Batigin, planetarni astrofizičar na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech) u Pasadeni, kaže: “Tokom dugih vremenskih perioda, Planeta X će celokupan solarni sistem dovesti do precesije.“

U našem solarnom sistemu postoji i niz drugih čudnih karakteristika koje bi objasnila Planeta 9.

Dr Batigin je rekao: “Sada postoji pet različitih linija posmatračkih dokaza koji ukazuju na postojanje Planete 9.“

“Ako biste odbacili ovo objašnjenje i zamislili da Planeta 9 ne postoji, onda ćete stvoriti više problema nego što ćete ih rešiti.“

“Odjednom, imate pet različitih zagonetki, i vi morate smisliti pet različitih teorija da ih objasnite.“

Jedna od čudnih karakteristika je to da Kojperov pojas – cirkumstelarni disk pun zaleđenih asteroida, kometa i patuljastih planeta koje obuhvata Sunčev sistem – orbitira u suprotnom smeru od planeta unutar njega.

Postojanje Planete 9 bi objasnilo ovu anomaliju, kaže dr Batigin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here