Home POGLEDI MANASTIR U SRBIJI ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU, KRIJE TAJNE SASTOJKE ZA...

MANASTIR U SRBIJI ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU, KRIJE TAJNE SASTOJKE ZA VELIKI BROJ BOLESTI!

1183
0
SHARE

Manastir Drača, ujedno i spomenik kulture od velikog značaja, pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve pošto je na svega desetak kilometara zapadno do Kragujevca.

Crkva manastira je posvećena prenosu moštiju Svetog Nikolaja. Manastir koji je u kotlini Dračke reke, na padinama brda Rujevice raspolaže šumom površine 150 hektara, livadom 10 hektara, a pod njivama je 20 hektara.

Ne zna se kada je osnovan, ali se zna da je samu crkvu podigao oberkapetan Staniša Mlatišuma godine 1735. na temeljima stare crkve. Manastir je prvi put pomenut u Pomeniku manastira Vrdnik krajem 16. veka, pišu kragujevcani.rs.

Živopis jednog od najočuvanijih manastira potiče iz 1735. godine, a ikonostas je sa početka XlX veka i sastoji se od 36 ikona. Konaci su sagrađeni u XlX veku u narodnom stilu i u njima se nalaze manastirski arhiv i biblioteka.

Teško je stradao u vreme Kočine krajine kada je u njemu boravio Koča Anđelković.

U manastiru se prodaju lekoviti melemi koje izrađuju monahinje manastira. Prave meleme za hemoroide, opekotine, psorijazu, kožne bolesti, melem od kestena za proširene vene, melem od gaveza protiv bolova i jos pregšt drugih.

Melemi se prave od lekovitih biljaka kojih ima u manastirskoj botaničkoj bašti u kojoj uzgajaju matičnjak, neven, ruzmarin, žalfiju, kamilicu, nanu, kantarion, majčinu dušicu, bokvicu… Ostale potrebne biljke beru po netaknutim proplancima planine Rujevice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here