Home POGLEDI KAKO SMO 1915. ODBILI „VELIKU SRBIJU“: U ARHIVI SANU PRONAĐENI SKRIVENI DOKUMENTI...

KAKO SMO 1915. ODBILI „VELIKU SRBIJU“: U ARHIVI SANU PRONAĐENI SKRIVENI DOKUMENTI O PONUDI SILA ANTANTE VLADI KRALJEVINE SRBIJE!

971
0
SHARE

Eh, da smo prihvatili…

Istoričar Jovan Aleksić kaže za naš list da bi Srbija imala sasvim drugačiju istorijsku sudbinu da je prihvatila ponudu.
– Njom bi ona gotovo u potpunosti ostvarila oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Dobila bi širok izlaz na more i postala najsnažnija zemlja jugoistočne Evrope.

I što je najvažnije, bila bi to srpska država, a ne jugoslovenska. Jugoslovenstvo je teoretski bila moderna, plemenita ideja, romantičarska misao koju su u srcima nosili najznačajniji predstavnici srpske inteligencije. Medutim, istorijsko iskustvo je neumitno

pokazalo da je ono bilo isto toliko velika zabluda i kardinalna greška, čije su posledice više nego poražavajuće – tvrdi Aleksić.

Karte ‘Velike Srbije’ crtao britanski stručnjak

Koliko je ozbiljna bila namera stranih sila da nagrade Srbiju, govori i činjenica da je tadašnji britanski šef diplomatije Edvard Grej zatražio da se izradi karta te buduće države, ‘Velike Srbije’.
To je po njegovom nalogu i učinio engleski arheolog i etnolog Artur Evans. Ta „improvizovana“ karta ‘Velike Srbije’ bila je prikazana Pašiću, ali ga, kao što vidimo, nažalost uopšte nije impresionirala.

NIKOLA ŽUTIĆ ISTORIČAR

Moj ugao

Posle Niške deklaracije, stav Srbije bio je da se bori za oslobođenje svoje braće na zapadu, jer je na jugu već postigla određene uspehe u Makedoniji. Ipak, neki detalji ovog ugovora i dalje su ostali misterija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here