Home POGLEDI JEZIVA NAJAVA ISTRAŽIVAČA: ZEMLJINA ROTACIJA JE POMERENA, DOLAZE ZASTRAŠUJUĆI ZEMLJOTRESI- DESIĆE SE...

JEZIVA NAJAVA ISTRAŽIVAČA: ZEMLJINA ROTACIJA JE POMERENA, DOLAZE ZASTRAŠUJUĆI ZEMLJOTRESI- DESIĆE SE OVO (VIDEO)

681
0
SHARE

Naučnici upozoravaju da nas sledeće godine čeka povećan broj razornih zemljotresa širom sveta.

Istraživači Rodžer Bilham sa Univerziteta Kolorado i Rebeka Bendik sa Univerziteta Montana utvrdili su vezu između varijacija u brzini Zemljine rotacije i seizmičke aktivnosti, što bi najviše moglo da pogoditi gusto naseljena tropska područja.

Iako su promene u brzini rotacije naše planeta toliko male da se promena dužine dana meri u jednoj milisekundi, takva fluktuacija ipak može da ima uticaj na oslobađanje ogromne količine podzemne energije.

U svom istraživanju Bilham i Bendik proučavali su sve potrese magnitude 7, i jače, koji su se dogodili od 1900. godine. Utvrdili su pet razdoblja u kojima je zabelžen značajno veći broj snažnih potresa, čak 25-30 jakih potresa godišnje u odnosu na ostala razdoblja s prosekom oko 15 velikih potresa godišnje.

U potrazi za činjenicama povezanim sa ovim povećanjem seizmičke aktivnosti, otkrili su da su svaki put kad je Zemljina rotacija lagano usporila usledili bi periodi povećanog broja snažnih potresa.

Bilham i Bendik utvrdili su nekoliko takvih razdoblja od oko pet godina u proteklih 150 godina.

“Vrlo jednostavno, Zemlja nam daje upozorenje pet godina uoči budućih potresa”, zaključio je Bilham.

Budući da je Zemljina rotacija započela jedno od svojih razdoblja usporavanja pre više od četiri godine, naučnici očekuju da sledeće 2021. godine možemo da očekujemo značajan rast broja jakih potresa.

Ove godine zabeleženo je šest takvih snažnih potresa. Prema predviđanju Bilhama, u 2021. vrlo lako bi moglo da se dogodi 20 takvih zemljotresa.

Nije jednostavno predvideti gde će se oni dogoditi, iako Bilham navodi da se većina jakih potresa, koji su u vezi s promenom dužine dana, događaju u blizini ekvatora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here