Home POGLEDI INCIDENT KOJI JE SKORO DOVEO DO TREĆEG SVETSKOG RATA: Pogledajte šta se...

INCIDENT KOJI JE SKORO DOVEO DO TREĆEG SVETSKOG RATA: Pogledajte šta se zapravo desilo 6. oktobra 1986. godine!

656
0
SHARE

Britanski istoričar Pol Krikmor je u knjizi “Lokhid blekbrd, više od tajnih misija” detaljno opisao susret američkog “SR-71 blekbrd” špijunskog supersoničnog aviona i ruskog najjačeg presretača tog doba “MiG-31″ koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine, a koji je mogao da, u najgorem slučaju, izazove Treći svetski rat, piše danas britanska štampa.

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding. Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem – Treći svetski rat, prenosi index.hr pisanje britanskog “Dejli mejla”.

Pilot je kazao istoričaru da je “u daljini, možda na nekih 160 kilometara, video dugačak i blještav kondenzacioni trag” kako ide prema američkim avionima.

– Znao sam da je to ruski lovac, verovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas.

Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov – rekao je pilot. On je pretpostavio sam da je sovjetski pilot poput njega “zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se veoma trudi da bude najbolji”.

– Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode – kazao je pilot. Navodi se da “tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su se pouzdali u nisku verovatnoću da će raketa da ih pogodi“.

– Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu brzina pada na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabeležili fotografije zbog kojih smo došli na mesto događaja – naveo je ovaj pilot.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here