Home POGLEDI DA JE ODRŽAN PAKT SA HITLEROM, SRBIJA BI BILA KAO ŠVAJCARSKA, BEZ...

DA JE ODRŽAN PAKT SA HITLEROM, SRBIJA BI BILA KAO ŠVAJCARSKA, BEZ BROZA I 70 GODINA KOMUNIZMA

776
0
SHARE

Da se sledio put kneza Pavla Jugoslavija bi bila neutralna do kraja rata, nekoliko miliona Srba ne bi bilo ubijeno i bili bi Švajcarska. Ne bi imali Broza niti bi živeli 70 godina pod komunizmom

Kraljevina Jugoslavija je pre 74 godine potpisala sporazum o pristupanju Trojnom paktu, a ni toliko godina posle Srbija se još uvek nije opredelila. Za jedne je to ugovor sa đavolom, a za druge je to propuštena šansa da Srbi danas budu stub EU i da žive u zemlji bogatijoj i bolje uređenoj nego što je to Švajcarska!

Ostaće ipak upisano da je 24. marta 1941. godine Kraljevina Jugoslavija pristupila je Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković s jedne strane, a ministar spoljnih poslova Rajha fon Ribentrop, italijanski ministar spoljnih poslova grof Ćano i japanski ambasador general Ošima s druge strane.

U sporazumu stoji:

“Vlade Nemačke, Italije i Japana s jedne strane, preko svojih potpisnika pomoćnika utvrdile su sledeće:

Član 1.

Jugoslavija pristupa paktu Triju sila, potpisanom u Berlinu 27. septembra 1940. godine između Nemačke, Italije i Japana.

Član 2.

Ukoliko zajednički tehnički odbori, predviđeni čl. 4 Pakta triju sila, raspravljaju se pitanja koja dodiruju interesa Jugoslavije, u radu tih odbora učestvovaće i predstavnici Jugoslavije.

Član 3.

Ovom protokolu priložen je kao prilog tekst Pakt triju sila.

Ovaj protokol sastavljen je na nemačkom, italijanskom, japanskom i jugoslovenskom jeziku, pri čemu svaki od tih tekstova važi kao original.

Protokol stupa na snagu na dan potpisivanja”.

Istoričar Miodrag Janković jedan je od onih koji tvrde da je ovo bio pravi diplomatski potez, a nikako čin izdaje, kao što su to predstavili komunisti Josipa Broza Tita!

– Pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu 25. marta 1941. godine nije bio čin izdaje, već dobar diplomatski potez – kaže Janković.

Prema njegovim rečima Jugoslavija je pristupila paktu tri sile pod uslovom da za sve vreme trajanja rata Nemačka i Italija ne traže prelaz, niti prevoz svojih trupa preko jugoslovenske teritorije.

U razgovorima s Hitlerom knez Pavle insistirao je na neutralnosti Jugoslavije, koju je i dobio, Hitler je navodno čak popustio pred zahtevima da ne dozvoli nemačke baze ili prolaz trupa preko teritorije KJ.

Knez Pavle je uspeo da natera Hitlera na popuštanje kao nijedan lider pre njega, Jugoslavija je prema tom dogovoru bila jedina balkanska država bez tih obaveza, a umesto zahvalnosti, Pavle je proglašen izdajnikom i proteran iz zemlje.

– Da se sledio put kneza Pavla Jugoslavija bi bila neutralna do kraja rata, nekoliko miliona Srba ne bi bilo ubijeno i bili bi Švajcarska. Ne bi imali Broza niti živeli 70 godina pod komunizmom. Danas bismo bili jedan od glavnih stubova EU, svi bi se ugledali na nas, mi bismo bili ti koji postavljaju uslove – kaže za naš portal profesor Oliver Antić.

Prema tvrdnjama mnogih srpskih istoričara da je knez Pavle ostao na vlasti, Srbima se ne bi desio Drugi svetski rat, kao ni stradanje u Jasenovcu. Država bi imala razvijenu industriju i bila poštovana u međunarodnim okvirima, a Srba bi danas bilo bar 30 miliona umesto samo sedam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here