Home POGLEDI BRITANSKI PISAC OTKRIO: TITANIK NIJE POTONUO, IMAM DOKAZE DOGODILO SE OVO..

BRITANSKI PISAC OTKRIO: TITANIK NIJE POTONUO, IMAM DOKAZE DOGODILO SE OVO..

2157
0
SHARE

Jedan pisac ima dokaze kojima je potkrepio tvrdnju da slavni Titanik zapravo nije brod koji se nalazi na dnu okeana!

Oksfordski pisac Robin Gardiner objavio je knjigu u kojoj tvrdi kako na dnu Atlantika ne leži Titanik, već njegov sestrinski brod Olimpik!

 

Gardiner je objasnio kako njegova knjiga govori o teoriji zavere i da je prikupio dokumente i fotografije koje dokazuju zamenu Titanika i Olimpika. Ističe da se sve poklapa i sa izjavama preživelih putnika s Titanika.

– Preživeli su opisali kuda su šetali palubom, ali na tom mestu prema nacrtu broda trebalo je da budu kabine. To je zato što se radnja nije dešavala na Titaniku, već na Olimpiku – rekao je Gardiner i dodao je kako su upravo detalji broda otkrili da su putnici plovili na drugom brodu.

olimpik

Olimpik

Pisac ističe kako misterija zamene brodova leži zapravo u ekonomskim problemima.

Priča je započela s investitorom J. P. Morganom, čelnikom kompanije “White Star Line”. Morgan je navodno bio „do guše” u problemima zbog novca, a kasnije je na njemu bio i pritisak da kompanija finansira popravku Olimpika, koji je bio oštećen u sudaru sa drugim brodom.

 

Osiguravajuće kompanije nisu htele da pokriju troškove obnove Olimpika. Osim toga, Morgan je hteo da u SAD preveze i zlatne poluge vredne oko osam miliona funti kako bi se spasio od krize i tamo započeo novi život. Prema planu, brod Olimpik trebalo je da isplovi umesto Titanika i da u jednom trenutku ima nesreću i potone, kako bi firma “White Star” dobila novac od osiguranja.

titanik5

Titanik

Brodova za spašavanje je trebalo da bude dovoljno da se spasu svi putnici i članovi posade. Osim toga, isplanirano je i da u blizini budu drugi brodovi, koji bi im priskočili u pomoć.

 

Ipak, plan je pošao po zlu…

– Mnogi putnici Titanika opisali su i kako su u trenutku dok je brod udario u santu leda osetili podrhtavanje. Da je brod te veličine udario brzinom od 22 čvora u led, sve bi se treslo i svi koji su bili na brodu bi sigurno pali, jer je silina udarca trebalo da bude mnogo jača – kaže oksfordski pisac.

On smatra da je kompanija koja je vlasnik broda planirala manji sudar i evakuaciju putnika pomoću čamaca za spašavanje i brodova koji su bili u blizini. Ipak, plan nisu uspeli da ostvare.

Gardiner tvrdi da su mnogi fascinirani njegovim načinom razmišljanja, a pogotovo stručnjaci koji znaju kako brodovi i biznis funkcionišu. On misli da je Titanik do kraja svoje “karijere” plovio kao Olimpik da se ne bi otkrila prevara.

Kaže da ne smatra da je kompanija planirala da ugrozi živote tolikih ljudi, već im ništa nije išlo po planu.

(Dnevno.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here